Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. január 8., péntek

Wass Albert

Az 1908-ban ezen a napon született Wass Albert az erdélyi irodalomnak rendhagyó egyénisége volt. Tekintélyes írói életművet hagyott hátra, melynek nagy része az emigrációban született. Wass Albert ellentmondásos alakja a magyar irodalomnak, sokan a legnagyobbak között tartják számon, míg mások nem is igazán vesznek róla tudomást. Politikai felhangoktól sem mentes művei miatt – mint például a Kard és Kasza, ami több generáció történetét öleli fel a magyar történelem főbb eseményein keresztül – igazi kultusz alakult ki körülötte.

Könyveit a Ceausescu-érában betiltották, majd népszerűsége az 1990-es évektől ívelt erősen felfelé itthon és a határon túl egyaránt. Könyvei Magyarországon csak a rendszerváltás óta jelennek meg.

Munkásságáról  Pomogáts Béla: Erdélyi krónikás cikkét ajánlom, illetve Wass Albert munkássága és öröksége  című bejegyzést a kulturvilág oldaláról.

Itt pedig álljon a TE ÉS A VILÁG című írása:

„Gondolj arra, hogy meztelenül jöttél erre a világra és meztelenül térsz belőle vissza. Vendég vagy ezen a földön. Csak az a Tied, amit a bőröd alatt hoztál és elviszel. Gazdag, aki egészséges. Aki erős. Aki nem szorul másra. Aki föl tudja vágni a fáját, meg tudja főzni ételét, meg tudja vetni ágyát és jól alszik benne. Aki dolgozni tud, hogy legyen mit egyék, legyen ruhája, cipője és egy szobája, amit otthonának érez. Fája, amit fölapríthasson. Aki el tudja tartani a családját, étellel, ruhával, cipővel, s mindezt maga szerzi meg: az gazdag. Örvendhet a napfénynek, a víznek, a szélnek, a virágoknak, örvendhet a családjának, a gyermekeinek és annak, hogy az ember él. Ha van öröme az életben: gazdag. Ha nincsen öröme benne: szegény. Tanulj meg tehát örvendeni. És ismerd meg a vagyonodat, amit a bőröd alatt hordasz. Élj vele és általa, és főképpen: tanulj meg örvendeni! Vendég vagy a világban és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz törődni velük. Azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is. Nem győzöm eleget mondani: tanulj meg örvendeni. Annak, hogy élsz. S mert élsz: gazdag vagy.”  Forrás: epa.oszk.hu