Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. január 22., péntek

Magyar Kultúra Napja

 Az AGORA a Magyar Kultúra Napja alkalmából vas megyei kötődésű kortárs művészeket, közéleti szereplőket, ismert embereket kért fel arra, hogy egy rövid videóban mondják el, számukra mit jelent a kultúra. Többek közt Beck Zoli, Bognár Szilvia, Tóth Csaba és Für Anikó is elmondja kultúranapi üzenetét.

A közreműködők által készített videókat az AGORA ma először Facebook- és Instagram-felületein, a nap végén pedig egy összefűzött videóban a Youtube-on teszi közzé.

EGY PERC A KULTÚRÁÉRT közreműködői válogatva: facebook.agora

  • 8:00 Beck Zoli, énekes-gitáros, a 30Y rockegyüttes alapítója, dalszerzője, író.
  • 9:00 Erős Attila, zenész, zeneszerző (Lord együttes)
  • 13:30 Szabó T. Anna, József Attila-díjas magyar költő, műfordító
  • 14:00 Sárközi Richárd, a 8. Slam Poetry Országos Bajnokság győztese
  • 15:00 Dragomán György, József Attila-díjas magyar író, műfordító
  • 16:00 Veszeli Lajos, festőművész
  • 16:30 Gonda Kata, színésznő, táncművész - Kenderes Csaba, színész
  • 17:30 Módos Gábor, a Magyar Fotóművészek Szövetsége által 2015-ben életműdíjjal kitüntetett fotóművész, modell- és aktfotós, operatőr.

 16 és 18 óra között az AGORA - Művelődési és Sportház, valamint az AGORA - Savaria Filmszínház épülete is a nemzeti lobogó színeibe öltözik. A Magyar Kultúra Napja alkalmából piros, fehér és zöld színekben pompáznak majd az épületek, aláfestésként pedig magyar költők (Ady, József Attila, Petőfi, Pilinszky, Radnóti, Szabó Lőrinc és Weöres Sándor) megzenésített verseit hallhatod, ha arra jársz.

 Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak. Az MTVA Archívum egy kvízzel emlékezik meg a jeles alkalomról, ha valaki játékos kedvében van, az alábbi linkre kattintva, online tesztelheti kulturális tudását: KVÍZ

Végül egy megzenésített vers: