Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. január 18., hétfő

Milne és a Micimackó

 “Senki nem mondhatja azt, hogy senki, anélkül, hogy valaki lenne. Aki senkit mond, annak valakinek lennie kell.”

Ma legyünk kicsit ismét gyerekek, Alan Alexander Milne születésének kapcsán, aki London Kilburn nevű részében született 1882. január 18-án. Skót származású apja tanár volt, és annak az iskolának az alapítója, amelybe a gyerek Milne is járt. 1889-90-ben a neves író, H. G. Wells is a tanárai közé tartozott. A középiskolás évek után a cambridge-i Trinity College-ben tanult matematikát. Éélete végén a Micimackó kéziratát a kollégium könyvtárára hagyományozta. Közben az irodalom vonzásában élt, a Granta című diáklap szerkesztője, szerzője is volt. 1903-ban lediplomázott, és a Punch című szatirikus hetilap munkatársa, 1906-tól segédszerkesztője lett. Tagja volt egy amatőr krikettcsapatnak is, ahol olyan (irodalmi) kiválóságokkal játszott együtt, mint J. M Barrie és Artur Conan Doyle.

Az első világháború kitörése után besorozták, 1916-ban Franciaországba küldték, ahol a somme-i csatában megsebesült, majd visszakerült Angliába, és felépülése után a titkosszolgálat számára írt propagandaanyagokat. Érdeklődése fokozatosan az ártatlan gyermeki világ felé fordult, és 1924-ben Amikor még kicsik voltunk, 1927-ben Hatévesek lettünk címmel verseskötetet adott ki.

A világhírnevet és a halhatatlanságot a könyv alakjában 1926-ban napvilágot látott Micimackónak köszönheti. Christopher Robin Milne, a legendás író, A. A. Milne egyetlen gyereke. Milne miatta írta meg a Micimackó című regényét 1926-ban. Az író fia ugyanis imádta azt a játékmacit, amit apjától kapott, őt Edwardnak keresztelte el. Később egy londoni állatkertben jártak, ahol a gyereket elbűvölte egy valódi medve, aminek hatására a saját játékmaciját átnevezte Winnie-re (az angol fordításban így is hívják Micimackó). Ettől kezdve Milne történeteket kezdett írni fiával közös kalandjairól. A mű egyik főszereplőjét fia után nevezte el Christopher Robinnak, a magyar fordításban ő a Róbert Gida nevet kapta. A többi szereplőt pedig a kis Milne játékairól mintázta az író: például Füles és Tigris is szeretett játéka volt a kisfiúnak.

A Micimackó sikere után Milne hiába tért vissza a felnőttek világába, művei nem arattak akkora sikert, mint korábban. 1952-ben agyműtétet hajtottak végre rajta, és hátralévő éveit mozgássérülten élte le sussexi otthonában, ahol 1956. január 31-én halt meg.

Micimackó Magyarországon 1935-ben jelent meg Karinthy Frigyes fordításában. Számtalanszor vitték színpadra, Walt Disney rajzfilmet készített belőle. A világ legnépszerűbb medvéjének csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán, Budapesten utcát neveztek el róla. A csekély értelmű medvebocs és barátai, Nyuszi, Malacka, Kanga, Zsebibaba, Tigris, Füles és Bagoly természetesen emberi karakterek, a Százholdas Pagonyban zajló történetekben magára és embertársaira, kissé nevetséges erényeikre és nemkívánatos gyarlóságaikra ismerhet az olvasó. A Micimackó első kiadása 1995-ben 6750 fontért kelt el egy árverésen, az eredeti illusztrációkért 2008-ban 370 millió forintnak megfelelő összeget fizettek. Forrás: cultura.hu

15 igazság, amire Micimackó tanított meg minket:  (Forrás:szeretlekmagyarorszag)

  1.  Ha nem ilyen volnál, mind szegényebbek lennénk.
  2. Malacka: - Hogyan betűzöd azt, hogy szeretet?
  3. Micimackó: - Azt nem betűzik, azt érzik.
  4. Néha a legkisebb dolgok foglalják el a legnagyobb helyet a szívedben.
  5. Tudod Malacka, van úgy, hogy valaki nagyon törődik a másikkal. Azt hiszem, ezt hívják szeretetnek.
  6. Bátrabb vagy, mint hiszed, erősebb, mint sejted, és okosabb, mint véled.
  7. Ígérd meg, hogy sosem felejtesz el. Mert ha mégis, akkor nem megyek sehová.
  8. Van úgy, hogy nagyobbnak és borzadályosabbnak látszanak a dolgok, ha egyedül vagyunk és félünk.
  9. Már minden helyen kerestelek, ahol nem vagy, csak azt a helyet nem találom, ahol vagy. Csak azt tudom, hogy ott vagy, ahol én nem vagyok. De hol vagyok én? Azt kívánom, bár itt lennél, hogy megmondd. Esetleg ha nagyon-nagyon erősen kívánnám, akkor itt lennél?
  10. Ha te száz napot élsz, én kilencvenkilencet akarok, mert nem akarok nélküled élni.
  11. Azok a dolgok tesznek egyedivé, amiben különbözök másoktól.
  12. A folyók, tudják mi a lényeg: minek rohanni, egyszer úgyis odaérünk.
  13. Egy nap barátok nélkül olyan, mint a bödön egy csepp méz nélkül.
  14. Egy kis odafigyelés és egy kis gondoskodás mindent megváltoztat. A szeretet azt jelenti, hogy akár több lépést is hátrálsz azért, hogy a másiknak örömet szerezz.
  15. Az a nap a kedvencem, amit veled tölthetek. Szóval ez a kedvenc napom.

Angolul tanulóknak pedig egy zenés videót ajánlok az 5 perc Angol weboldalról:

zenés videó