Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. január 27., szerda

Holocaust emléknap

 

1945. január 27-én az első ukrán front néhány katonája lépett be elsőként az auschwitzi haláltábor kapuján. A látvány döbbenetes volt. Halottak mindenütt, az élők pedig emberi roncsok voltak csupán. 2006-tól január 27. – az ENSZ határozata alapján – a holocaust nemzetközi emléknapja. E napon a népirtás áldozataira emlékezünk, a körülbelül 6 millió emberre, aki már soha nem térhetett vissza az életbe.

 „Auschwitz ma múzeum. Falai közt a múlt – és bizonyos értelemben valamennyiünk múltja – azzal a véghetetlen súllyal és igénytelenséggel van jelen már, ami a valóság mindenkori legbensőbb sajátja, s attól, hogy lezárult, csak még valódibb, még érvényesebb. Legotthonosabb tárgyaink, hétköznapi civilizációnk szinte valamennyi eszköze – az utolsó elhányt bádogkanálig – soha nem látott metamorfózison ment itt keresztül. Egyrészt puszta funkciójára süllyedt, oda, ahová annak előtte csak a kínzószerszámok, másrészt ugyanezek a tárgyak, beleértve az eredendően kínzásra szánt eszközöket, lettek végül is a század legsajátosabb ereklyéi. Valamennyit egyazon jelentés elvéthetetlen jegyei borítják. Ütések és kopások, miknek kibetűzésére alig tettünk valamit. Pedig ezek a század betűi; ezek a kor betűformái.

A passé realitásába egyedül az áldozatok jutottak el. Övék ma minden jelentés. A botránykeltők eleve megrekedtek valamiféle örökös conditionnel-ben.

Mindaz, ami itt történt, botrány, amennyiben megtörténhetett, és kivétel nélkül szent, amennyiben megtörtént. „ -  Írja Pilinszky János: Ars poetica helyett című művében.  (jelesnapok)

 

Randolph L. Braham :A népirtás politikája : A Holocaust Magyarországon című könyv fülszövege a következőképpen mutatja be a könyvet:

NEM OLVASMÁNY. E könyvet nem lehet "kiolvasni". E két kötet a dokumentumok sorközeibe dermedt történelem. Kézbe kell venni újra, meg újra. Lapozni. Olvasni. A nyitott oldalak fölött elrévedni. Becsukni egy időre, mert csak annyit vehet belőle számba az ész, amennyit elbír a lélek. E két kötet nem csak könyv: a magyar Holocaustban a könyvek könyve. Nemzedékről nemzedékre való örökség. Tárgya szent tárgy mindazok számára, akik a magyar Holocaust-ot önmaguk megélték és akik megélik nemzedékről nemzedékre halottaikban a magyarországi történelem e talán legsötétebb korszakát. A teljes könyv olvasható a 

Magyar Elektronikus Könyvtárban.