Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. január 12., kedd

Molnár Ferenc

 

143 évvel ezelőtt született Molnár Ferenc, akinek nevét a legtöbben a Pál utcai fiúk című regénye alapján ismerik. Pedig az egész magyar irodalomból ő is világszerte ismert nevű és művű író, színházaink újra meg újra sikerek közepette újítják fel vígjátékait.

Molnár Ferenc jogásznak indult, egy ideig a genfi egyetemen nemzetközi jogásznak készült, de huszonkét éves korában hátat fordítotva a jogtudománynak, újságírónak állt. Szinte azonnal feltűnt csillogó szellemességével, szatirikus humorával, érzelmességével. Stílusa kezdettől mindvégig választékosan szabatos: mesélő leleménye és ötletgazdagsága kimeríthetetlen. Huszonhárom éves korában jelenik meg első regénye, az Egy gazdátlan csónak története. Huszonkilenc éves, amikor elkészül A Pál utcai fiúk, amelyet azóta is világszerte a világirodalom egyik legjobb ifjúsági regényének ítélnek.

Budapesten, a VIII. kerületben két helyen is szobor állít emléket a regénynek. A Práter utcai ötalakos szoborcsoport az einstandot ábrázolja; Nemecsek, Kolnay, Weisz és a két Pásztor testvér a szereplők. A másik, a Füvészkertben a pálmaház medencéjében lévő egy Nemecsek-szobor.

A Pál utcai fiúk kapcsán egy virtuális kiállítást ajánlok figyelmedbe a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján. Itt pl. Üzenetek keretén belül a nevekre kattintva írók, művészek, híres közéleti személyiségek Nemecseknek és a mai Pál utcai fiúknak írt üzeneteit olvashatjuk és hallgathatjuk meg. Vagy olvashatunk a Rugdalón belül a foci kezdeteiről a grundon, de akár századfordulós Diákszótárt is böngészhetünk.


Virtuális kiállítás


És végül egy részlet a Pál utcai fiúk című musicalből: