Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. február 24., szerda

Steve Jobs

 

„Mi a számítógép? A legfigyelemreméltóbb eszköz, amit valaha feltaláltunk: olyan, mint egy bicikli az agyunk számára.”

1955. február 24-én született a különc zseni, akit a tech-világ istenített, az üzleti szféra csodált, munkatársai pedig tartottak tőle.

Steve Jobs 1976-ban alapította meg az Apple-t Steve Wozniak társaságában - a közkeletű sztori szerint senki nem tudott egy épkézláb cégnévvel előállni, ezért Jobs az asztalon lévő almát felkapva közölte, ha egy órán belül nincs jobb ötlet, ez lesz a végleges. Az Apple I és Apple II gépekkel felpörgették a személyi számítógépek elterjedését, és a cég gyors növekedésbe kezdett, de Jobs 1985-ben kiszállt. 1997-ben visszatért a vállalathoz, méghozzá úgy, hogy időközben alapított saját cégét, a NeXT-et megvásárolta az Apple. A számítógépekről a szórakoztatóelektronika és a konzumer kütyük felé elmozduló cég új kasszarobbantását az mp3-lázra épített iPod termékvonal hozta meg 2001-ben, majd jött az első iPhone 2007-ben, amely az okostelefon fogalmát emelte át a geekek és techőrültek világából a mindennapokba, majd az iPad tette meg ugyanezt a tabletekkel 2010-ben.

Jobs egyik sikerének a konok önfejűséget, a szigorú előrehaladási kényszert, a kompromisszumokra képtelen fejlesztői és üzleti magatartást tartják.  (pcworld.hu)

„Megpróbáljuk a bennünk levő tehetséget arra használni, hogy megmutassuk, milyen nagyra becsüljük az előttünk járók eredményét, és hogy ehhez hozzátegyünk valamit a magunk részéről. Engem ez vitt előre.”

Egy könyvtárunkban is megtalálható könyvet ajánlok:

Isaacson, Walter: Steve Jobs ( Budapest, 2011.) című kötetét.

A könyvben kibontakozik Steve Jobs eseményekben gazdag élete. Egy olyan emberé, akinek páratlan kreativitása, tökéletesség iránti szenvedélye és fékezhetetlen lelkesedése 6 ágazatot forradalmasított: személyi számítógép, animációs film, zene, telefon, táblaszámítógép és a digitális könyvkiadás.

Egy olyan világban, amelyben a társadalmak a digitális kor gazdaságát építik, Jobs a legnagyobb példakép. Felismerte, hogy a XXI. században az értékteremtés igazán hatékony módja a kreativitás és a technológia összekapcsolása, s ezért olyan vállalatot hozott létre, amelyben a határtalan képzelet egyedülálló mérnöki teljesítménnyel párosul.

Jobs a vele kapcsolatba kerülőket könnyen az őrületbe tudta kergetni. De személyisége annyira elválaszthatatlan a nevéhez fűződő újításoktól, ahogy az Apple számítógépe az operációs rendszerétől. Így Steve Jobs élettörténete egyszerre példaértékű és tanulságos, tele leckékkel innovációról, jellemről, vezetésről és értékekről. A következő gondolatát is érdemes megfogadni:

„Ki kell derítened, hogy mi az, amit szeretsz. Ez ugyanúgy igaz a munkára, mint a párkapcsolatokra. A munkád tölti ki az életed jelentős részét, ezért ha igazán elégedett akarsz lenni, hinned kell benne, hogy jó munkát végzel. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha szereted, amit csinálsz. Ha még nem találtad meg, keresd tovább, ne add fel! Mint az a szívügyekkel lenni szokott, itt is tudni fogod, hogy mikor találtad meg az igazit.”