Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. február 4., csütörtök

Téli olimpia kezdete

 

Ma  sport témára váltunk.  Tudod, mikor volt az első téli olimpia? Ugyanis "néhány" évvel ezelőtt, ezen a napon fejeződött be.

„A Mont-Blanc lábánál fekvő előkelő üdülőhely, Charmonix békés „telelői” 1924 január végén egy plakátra figyeltek fel, amely „Nemzetközi Téli Sporthetet” hirdetett. Önmagában az esemény is szenzációt sejtetett, de különös atmoszférát adott a havas-jeges versenyeknek, hogy a felhíváson olvasható volt a VIII. párizsi olimpiai játékokra való utalás és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság védnöksége.

A versenyzők és a nézők akkor még nem sejtették, hogy az első téli olimpia résztvevői voltak. A NOB már az alapító okiratában megemlítette a téli sportokat a javasolt műsorszámok között. Ebből azonban sokáig nem lett semmi, (...) Az 1924-es párizsi olimpia ismét aktuálissá tette a téli olimpia gondolatát, de a „lausanne-i urak” csupán annyit engedélyeztek, hogy Chamonix-ban nyílt téli sporthetet rendezhetnek, azonban ez hivatalosan olimpiai bajnokságnak nem tekinthető.

Végül 16 országból – néhány híján – 300 versenyző indult a francia üdülőhely rendezvényein, köztük 13 hölgy. Meglepő, hogy az addig tiltakozó északi országok valamennyien eljöttek és kitűnően szerepeltek (a 14 számból 9-et megnyertek!) (…) Szerencséjük volt a rendezőknek, az időjárással: az egy hét óta tartó alpoki esőzés a megnyitó előtti éjjel állt el és fagyott, így a jeges-sportok is színre léphettek. (…) Magyarországot négy síelő képviselte: Déván István, Háberi Aladár, Németh Ferenc és Szepes Béla. (…)

A játékok műsorán a már a korábban a nyári olimpián szereplő jégkorong és műkorcsolya mellett megjelentek az északi síversenyek, a gyorskorcsolyázás és a bob. Bemutató jelleggel pedig feltűnt a curling és a sílövészet. Az első olimpia egyik legnagyobb szenzációját kétségtelenül a svájci bobosok szolgáltatták, akik tombolán nyerték a fából készült járművüket, és igazi pályán Chamonix-ban siklottak le először, a felmelegedő időnek és a megolvadó jégnek köszönhetően végül széles nyomtávú faalkotmányukkal megszerezték az aranyérmet a kásás jégen lelassuló modernebb felszerelésekkel induló csapatok előtt. A rendezvényen 16 ország 258 versenyzője mérte össze tudását 16 versenyszámban. Az éremtáblázatban az élen az északi sísport szülőhazája Norvégia végzett megelőzve Finnországot és Ausztriát.

A versenyek befejeztével Coubertin úgy nyilatkozott: Ez a hóborította előjáték minden tekintetben sikerült”. Egy év múlva a prágai 23. NOB ülésszakon a 62 éves elnök lemondott, de előtte még megszavaztatta, hogy fogadják el a Chamonix-i sportheteket az első téli olimpiának. A nyári játékoktól eltérően a téli olimpiákat arab számmal jelölik és csak akkor, ha ténylegesen megrendezték.” ( jakd.hu )

A téli olimpiai játékok jellegzetessége, hogy a rendezvények sikeres lebonyolítása sokkal inkább függ az időjárási és földrajzi tényezőktől, mint a nyári olimpiák esetében. Például 1964-ben Innsbruck-ban a hóhiány és az enyhe idő, 1984-ben, Szarajevóban pedig a hirtelen leesett hatalmas hómennyiség okozott gondot, a New York állambeli, mindössze 568 méteres tengerszint felett felkvő Lake Placid-ben pedig annak ellenére rendeztek kétszer téli olimpiát, hogy először vasúton szállították a havat a rendezvény színhelyére. A második olimpián pedig a kor akkori legkomolyabb hóágyúparkja biztosította a megfelelő hóréteget a sípályákon.

A Prágai Magyar Hirlap, 1924. januári száma így a magyar sportolók elindulásáról: A magyar sielők elutaztak az olimpiádra. Budapestről táviratoztak: Szepes Béla, az idei bajnok, Haberl Aladár, jelenlegi legjobb ugrónk és Németh Ferenc, ki az 50 kilométeres versenyben indul a francia olimpiádon, elutaztak Budapestről. Útjuk először a tiroli St.-Anton am Arlbergbe vezet, ahol tréningjük aránylag a legolcsóbb. Itt várja be a csapat a vasárnapi verseny után kiutazó Déván Istvánt és Szepes-Strauch Gyulát. Chamonixben Delinár, Déván, Szepes Béla és Gyula indul a 17 kilométeres versenyben, Németh Ferenc az 50 kilométeren, Haberl Aladár és Szepes Béla az ugrásban. Az olimpiád végeztével a magyar csapat St.-Moritzba utazik, ahol mindannyian részt vesznek a svájci bajnokságban, mégpedig Déván és Delmár már a 30 éven felüliek versenyében, míg a többiek az I. oszt. versenyekben. 

Forrásként a library.hungaricana könyvtárát használtam.