Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. február 16., kedd

Pataki Sámuel

 Egy régi erdélyi orvos-dinasztia legtekintélyesebb tagja, PATAKI SÁMUEL Kolozsváron született 1765. február 16.-án.  A szülővárosában töltött kollégiumi évek után Göttingában és Bécsben tanult orvoslást, oklevelét azonban már Pesten szerezte meg. Apja mellett kezdi a gyakorlatot, az ő tanácsára megy 1801-ben ismét Bécsbe, hogy a himlőoltást kitanulja, majd elsőként alkalmazza Erdélyben. Gyorsan halad a ranglétrán: egészségügyi tanácsossá, majd „Erdélyország protomedikusá”-vá, azaz főorvosává nevezik ki. 1814-ben a Brassó környéki pestisjárvány megfékezésében szerzett érdemeiért királyi tanácsosi címmel tüntetik ki. 1817-ben a Főkormányszék megbízásából Erdély fürdővizeiről vegyelemzéseket készít s ezek eredményét 1820-ban egy latin nyelvű tanulmányban jelenteti meg; könyve hosszú ideig használatban volt, alapműnek számított.

 Érdekességképpen most két levelet hoztam a Palla Ákos szerkesztette Az Országos Orvostörténeti Könyvtár közleményei 34. (Budapest, 1965) című kötetből. Az első levél eredetije  az Erdélyi Múzeum Egylet levéltárában, a második pedig a Telekiek marosvásárhelyi levéltárában található. 

library.hungaricana adatbázisában olvashatjuk e leveleket.

 1729. julius 22 Dés. Pataki Sámuel (első) Teleki Ádámhoz

Méltóságos Gróf Úr !

nékem érdemem felett való nagy jó Uram, s bizodalmas Patrónusom. A' Mlgs Nagy Úr Levelit buzabéli gratiajával egybe alázatosan et summa cum gratiarum actione, és a' Mlgs Úr Levelit alázatos kötelességgel el vettem tegnap délbe, mellybe való parantsolattyára mindgyárt compareáltam volna, de a' ménesből míg hitván lovamat bé hozták és megpatkolták volna, este lött volna, külömben is patienseim vadnak. Diószegi Uram és gyermekei, Marjai Uram és fia, meg azokat is kellett volna elsőbben disponálnom, melly mia ma sem mehetek, külömben is a' Mlgs Nagy Úr otthon nintsen, holnapra a' parantsolat szerint alázatoson compareálok, kívánván jó egésségben találni a' Mlgs Urokat. Anyám Asszony eö kegyelme és Feleségem a* Mlgs Gróf Uroknak velem egybe a' Mlgs Gróf Aszszonyoméknak ajánlja mindenkori alázatos szolgálattyát, a' mint hogy most is maradok a' ki vagyok a' Mlgs Gróf úrnak mindenkori alázatos szolgája

Dees. 22. Julii 1729. Pataki Sámuel.

P. S. A' mi az Házat illeti, az ember a' negyven forintról condescendait harmincz forintra, melly szerint meg is alkudtam vélle, mellyről bővebben beszéllek a' Mlgs Aszszonynyal, ha oda megyek. NB A' hegedüst tegnap magam nem botsátottam el, mivel magamnak akarom elvinni, nem lévén kivel elmennem, meg ne nehezteljen rea a' M. Úr.

 

1795. augusztus 10. Karlsbad.  Pataki Sámuel (harmadik) Teleki Sámuelhez

Méltóságos R. Sz. B. Groff és Udvari fő Cancellarius Ur, nékem méltóztatott gratiosus Patrónusom és Kegyelmes Uram

Excellentiádnak Augustus negyedik napján hozzám botsátani méltóztatott kegyes írását szokott alázatossággal volt szerentsém tegnap tisztelni. Grof Domokos Urfiui alázatos kéz-tsokolása mellett köszönia' Neve napjára intézett atyai jo kívánságait Excellentiádnak. Már Istennek hála sokkal jobb a' színe, mint ennekelőtte és azon tsomo-is, mellyről közelebbi levelembe emlékeztem volt, már nem annyira érezhető, tsak hogy imitt amott a' hasát a' tapogatás alatt fájtattya, a' melly fájdalmak-is idővel reménylem elmulnak. Igen sok betegek, a' kik Kárlsbádba jőnek, egész itt létek alatt sem érzik semmi jobbulásokat, hanem a' víz ugyantsak meghigítván sűrű véreket és meglágyítván kemény tsomokat, azután a' természet vagy magára vagy némely alkalmas Orvosságoknak segittsége által viszi tökélletességre a' gyógyulást. Vágynak ollyan régi meg-rögzött hibái-is a' testnek, mellyeknek ki-irtására az egyszeri itt múlatás nem elégséges, hanem két 's három nyári víz ital-is kívántatik arra. Midezeket a' Dr Becher könyvében sok helyt mondva és számos betegségeknek históriájával meg-bizonyítva látom…….  Egész Uri házát Excellentiádnak tisztelvén, magamat az Excellentiád Uri Grátiájába ajánlom továbbra-is és vagyok állandó tisztelettel az Excellentiád alázatos és hiv Szolgája Pataki SámueL