Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. február 12., péntek

Valentin naphoz

 

Régi szokás szerint Európa-szerte a farsang a párválasztás ideje. A hagyomány ezt elsősorban Bálinthoz köti. A francia és a horvát néphit szerint a madarak is ezen a napon tartják menyegzőjüket. Angol hagyomány szerint Saint Valentine napjának reggelén az első másnemű személy, akibe az utcára lépő belebotlik, lesz a jövendőbelije, angolul „valentine”-ja. Valentine-nak hívják azokat a cédulákat, amikre régi szokás szerint a leányok a fiúk, a fiúk pedig a leányok nevét írták, s amelyek közül jövendőbelijük nevét remélték kihúzni. Ugyancsak valentine a neve a Bálint-napon küldött szerelmi ajándéknak vagy üdvözlő kártyának, szerelmes versnek, egyáltalán mindennek, ami a kritikátlan szerelmi hódolat tanújele. (jelesnapok)

 A Bálint/ Valentin naphoz közeledve mai témánk a szerelem. Szerelmes versek részleteit és egy történetet ajánlok.

 Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde (részlet) V. felvonás

Éjfél van, az éj rideg és szomorú,

Gyászosra hanyatlik az égi ború:

Jőj, kedves, örülni az éjbe velem,

Ébren maga van csak az egy szerelem.

 

József Attila: Amit szivedbe rejtesz (részlet)

A szerelembe – mondják –

belehal, aki él.

De úgy kell a boldogság,

mint egy falat kenyér.

 

 És a történet egy részlete Oláh Szabolcstól:

 Szabó Tominak nem volt sok sikere a szerelem terén életének húsz éve alatt. Általános iskolás korában nem nagyon érdekelte a téma, maximum néha elsütött egy-egy hozzá kapcsolódó poént. A gimnázium során volt pár próbálkozása lányoknál, ezek rendre kudarccal záródtak. Korábban azt gondolta, hogy ezen a pocsék állapoton az sem változtat, hogy sikeresen felvették az egyetemre szülővárosában, Szegeden. Azonban ez a gondolat idővel megváltozott. Az egyetem egyik lépcsőjén sétált épp a kijárat felé barátaival, amikor egy másik szak lány hallgatói jöttek velük szemben a lépcsőn. Úgy tervezte, hogy csak egy pillanatra néz rájuk, hátha meglát köztük egy ismerőst. A hat lány között nem volt ismerős, viszont Tomi szeme összetalálkozott az egyik lány tekintetével. A lánynak hosszú, göndör, mogyoróbarna haja, kék szeme, fehér, de nem túlsápadt bőre volt. Csupán egy-két pillanatig tartották a szemkontaktust, majd az megszűnt. Ez később egyre többször ismétlődött meg. Tomi és a lány, akit egyébként Annának hívtak, idővel már ismerték egymást látásból. A fiú korábban már próbálkozott lányoknál, mint említettem, sikertelenül. Anna viszont más volt, mint a korábbi lányok. Tomi meg se mert szólalni a lány közelében, ebből kifolyólag hosszú ideig nem is volt komolyabb kapcsolat közöttük köszönő viszonynál. …

A folytatását itt találod: Szerelem, szeretet (e-antológia)