Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. február 9., kedd

Bolyai Farkas

Az axióma olyan ítélet, melyről a józan emberi ész minden okoskodás nélkül, már természeténél fogva belátja, hogy igaz."

Bolyán, szolgabíró édesapjának a megélhetést éppen csak biztosító földbirtokán a gyermek Bolyai Farkas igen gondos családi nevelésben részesült. A 246 évvel ezelőtt született matematikus hat és fél évesen a nagyenyedi református kollégiumba került ifjú már írt és olvasott, sőt a latin nyelvet is jócskán ismerte. Iskolás évei alatt megtanulta a német, a francia, az olasz, az angol, a héber és a román nyelvet. Nyelvtehetségéhez hozzájárult rendkívüli fejszámoló képessége és kitűnő zenei érzéke. Nagyenyedi tanárai éppen ezért csodagyermekként kezelték. 1804-től lesz a marosvásárhelyi református kollégium tanára, ahol a matematikán kívül tanítania kellett fizikát és kémiát is. A tanítás mellett a széles érdeklődéssel és sokirányú tehetséggel megáldott Bolyai Farkas sok mindenbe belefogott. Fordított németből és angolból, színdarabokat és verseket írt, készített erdészeti tanulmányt, saját találmányú kályhát, gazdálkodott. Élete nagy álma azonban az Eukleidész-féle V. posztulátummal kapcsolatos problémakör megoldása, a "paralelák tanának" kidolgozása volt. (tudosnaptar)

A Bolyai Pedagógiai Alapítvány oldalán a kibetűzött kéziratoknál találunk egy levelet, amelyben Bolyai Farkas érdemeit 1820. február 13.-án Felső-Fehér vármegye elöljárósága latin nyelven a következőképpen taglalta:


....Nevezett tekintetes és nemes Bolyai Farkas az ősi és tekintetes Bolyaiak törzséből származik, s miután ifjúságától kezdve tanulmányai oly kimagasló eredménnyel végezte el, hogy nevének fénye nemcsak társai közül emelte ki, hanem példaképül és díszéül szolgált mindenkinek, később pedig híre szájról szájra elterjedve a művelt Európában is fényesen ragyogott.
Hazaérkezése után személyes megjelenésével messze fölülmúlta addigi jó hírét is, és megválasztatott az illusztris Marosvásárhelyi Református Kollégiumba a matézis, a fizika és a kémia nyilvános rendes professzorának. Ezen állásban nemcsak a zsenge ifjúság hazaszeretetét ápolta, és nevelőmunkájában bölcs módszereivel kitartással oktatva munkálkodott, hanem ritka nagy képességeit és találmányait a nép javára is hasznosította, úgyannyira, hogy kötelességének látta rendszeresen útra kelni és a vidéki tanultabb emberek megsegítésére is juttatni idejéből.
A tekintetes és nemes Bolyai Farkast nem csupán az elvont matematikai és természeti vizsgálatok foglalkoztatták, hanem azoknak gyakorlati hasznát is értékesíteni akarva igyekezett a hétköznapi élet feladatait is szolgálni. Egyebek közt a fák és erdők életében is otthonos volt, bár ezen foglalatossága nem szakképzettségének eredménye, hanem veleszületett képességeinek tulajdonítható. ...

Bolyai Farkas írásai között találunk is erre példát:

A körpakolás matematikájának alkalmazása a faültetésre:

A Bolyai Farkasról szóló levelet, más írásokat, publikációkat itt találod: (bolyaitestamentum)