Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. március 30., kedd

Vincent van Gogh

 

„A kezdet talán mindennél nehezebb, de ha kitartasz, rendben lesznek a dolgok.”

 A hollandiai Groot-Zundert-ben, 1853. március 30-án született Vincent van Gogh, a művészettörténet egyik legendás alakja. Érdekes tény a művész életéről pl., hogy nem készült művészi pályára.

Fiatalon a lelkészi hivatást választotta, hittérítőként dolgozott a belgiumi Borinage-ban. Habár kilencévesen már rajzolt, első képét csak viszonylag későn, csak 27 évesen készítette el. Az ezt követő tíz évben azonban megszállottként festett és mintegy 900 művet alkotott.

A sors igazságtalansága talán, hogy míg van Gogh életében csupán egyetlen képet tudott eladni, festményei az elmúlt évtizedekben csillagászati áron cseréltek gazdát. Munkái közül a legmagasabb, 82,5 millió dolláros áron (ez ma körülbelül 148 – 152 millió dollárt jelent) kelt el a művész Dr. Gachet portréja című festménye 1990-ben, a Csendélet, váza margarétákkal és pipacsokkal című művét pedig 61,8 millió dollárért adták el 2014-ben.  (Öt érdekes tény)

Van Gogh úgy halt meg, hogy nem tudta, milyen elismerést kap művészete. Ma öröksége halhatatlan, és örökké a modern kor egyik legnagyobb művészeként fogják ismerni. Most Galériába hívlak, egy weboldalon keresztül a Van Gogh Galéria célja, hogy megossza a festőművész életét és örökségét a világgal. 

 Van Gogh GALÉRIA