Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. március 29., hétfő

Rejtő Jenő

 

116 évvel ezelőtt ezen a napon született az alighanem a P. Howard írói álnéven közismert Rejtő Jenő,  az egyetlen magyar író, akinek olvasottsága vetekedik Jókaiéval, talán még felül is múlja - de még a neve sem fordul elő sem Rejtő, sem Howard formában legbőségesebb irodalomtörténetünkben sem. (Csak a Magyar Irodalmi Lexikonban szerepel.) Pedig ez a Rejtő-Howard vagy öt évtizede nevetteti már a legszélesebb magyar olvasóközönség egymást követő nemzedékeit.

Ezt a P. Howard nevet nem szabad kényeskedő angolsággal kimondani, hanem jó magyaros hanglejtéssel Hovardnak, sőt Péhovardnak ejtendő: így mondta ő is, így emlegetik olvasói is. Még a nevét sem szabad komolyan venni, mint ahogy egyetlen mondatát sem szabad komolyan venni, miközben tudnunk kell, hogy ez a mulatságos életmű valójában szembenevetés azzal a szörnyeteggel, amely végül őt is elnyelte.

Rejtő Jenő egyébként olyan figura volt, és úgy élt, mintha maga P. Howard írta volna. Hosszú, valószínűtlenül sovány, fiatalon kopaszodó férfi volt, aki nyaranként hosszú órákon át ült az Andrássy úti Japán kávéház teraszán, előtte papírköteg és tintásüveg, kezében hosszú szárú, bemártós tollhoz való tollszár, és apró betűkkel szorgalmasan írta a regényeit.

E sorokat és a folytatást is  A MAGYAR IRODALOM ARCKÉPCSARNOKA írja.

Rejtő Jenő műveit olvashatod, vagy hangoskönyvként hallgathatod a Magyar Elektronikus Könyvtárban:    REJTŐ MŰVEK

Vajon mennyit tudsz Rejtő Jenőről, vagy P- Howardról, esetleg Fülig Jimmy ismerős és Piszkos Fred? Tesztelheted a tudásodat egy kvízben, amiben örömét leli mindenki, akit már elvarázsolt a légiósok, vagy a vadnyugati hősök Rejtő által megálmodott világa. Aki pedig még nem olvasott mindent, itt az idő hogy kedvet kapjon pótolni a kimaradt részeket.         

   KVÍZ