Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. március 16., kedd

1848

A tegnapi Nemzeti ünnepünk kapcsán ma Hungaricana könyvtárból ajánlom a Forradalom és szabadságharc Vas megyében című kiadványt, melyből részletek következnek most:

A (március 15-i) pesti események híre gyorsan eljutott Vas megyébe is. A március 17-én tartott közgyűlés kifejezte óhaját, hogy a Pozsonyban hozott törvények a királyi szentesítés után mihamarabb kihirdettessenek. A megyei vezetés számára az igazi kihívást a politikai struktúra átalakítása, és a jelentkező társadalmi feszültségek lecsillapítása jelentette. Még a forradalom első napjaiban megválasztották Széli József első alispán elnökletével a közbiztonságra ügyelő választmányt, amely a forrongó nép lecsillapítása érdekében azonnal elrendelte az úrbériség és a papi tized eltörlését, valamint a közteherviselés bevezetéséről szóló törvénytervezet kinyomtatását, de azért száz fővel megemelték a pandúrok számát is. A magyar, német és horvát ajkú lakosság között ellentétek feszültek, a felszabaduló jobbágyok és a földbirtokosok viszonya egyre jobban elmérgesedett. Súlyosbította a megye gondjait a jobbágyfelszabadítás és közteherviselés miatt méltatlankodó nemesség, a váltópénz hiánya, az akadozó ellátás, valamint az, hogy a megyében állomásozó katonaságot a bécsi forradalom leverésére vezényelték. Hiába ostromolta Széli József a nádort, a Helytartótanácsot majd magát Batthyányi is, pénz és katona sehonnan sem érkezett.

Batthyány Lajos már a március 19-én küldött leiratában felszólította a megyét, hogy mihamarabb állítson fel ideiglenes nemzetőrséget a vagyon- és közbiztonság fenntartása érdekében. A nemzetőrség szervezése március végén még nagyon kezdeti állapotban volt. Egyedül Kőszeg rendelkezett rendesen kiképzett és felszerelt őrsereggel, amelynek tagjai készen állottak arra, hogy a megalakuló nemzetőrséggel együtt teljesítsenek őrszolgálatot, amely Preuszler Antal vezetésével derekasan megállta helyét az április 9-ei zavargások alkalmával. …

Az 1848 nyarára az erősödő horvát mozgalom miatt megnőtt a támadás veszélye. A kormány a Dráva mentén a reguláris haderő és a dunántúli nemzetőrség egységeiből védővonalat hozott létre. A védelem megerősítésére 10 honvéd zászlóalj felállítását tervezték, melyek közül a 7. székhelye Szombathely lett. A toborzással megbízott Sághy Mihály személyiségének és a megye lakossága adományainak köszönhetően a zászlóalj május 16. és június 11. között fel is állott. Szemere Bertalan utasítása értelmében azonban a megyének még egy 3000 fős nemzetőrséget is ki kellett állítania és a Drávához küldenie. Vas megye elöljárói úgy gondolták, hogy ezt a létszámot toborzással biztosítani tudják, de június 26-ára kiderült, hogy a még hiányzó 1300 főt csak a nemzetőri összeírások alapján, sorshúzással lehet kiállítani. Júliusra összeállt a 3000 fős kontingens, melynek parancsnoka Vidos József lett. …

Teljes terjedelmében itt olvashatod: Forradalom

A szombathelyi márciusi események felidézésére Katona Attila történész segítségével egy történelmi sétát is tehetsz velem városunkban: