Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. március 23., kedd

Meteorológiai Világnap

 

1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO) – a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként. Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya, erre emlékezve határozták el 1960-ban a METEOROLÓGIAI VILÁGNAP megünneplését, s azt azóta minden évben március 23-án tartják.

Az időjárás megfigyelésére először 1853-ban hirdettek meg nemzetközi programot. Az 1950-ben létrehozott WMO kormányközi testületnek tekinthető, az ENSZ szakosított intézményeinek egyike. Tevékenységi körébe elsősorban a meteorológiai szolgálat világméretű kiépítése, a tagországok közötti gyors időjárási tájékoztatáscsere megszervezése tartozik. A megrendezett világnapok középpontjában mindig egy-egy időszerű témakör áll. (jelesnapok)

A hetvenegyedik, 2021-es világnap témája: „The ocean, our climate and weather” : Az óceánok, éghajlatunk és az időjárás.

Amikor az időjárásra és éghajlatra gondolunk, legtöbbünknek a légköri folyamatok jutnak eszébe. Az óceánok nélkül azonban a teljes képnek csak egy kis szeletét érthetjük meg.

Az óceánok alkotják a Föld felszínének 70%-át, így jelentős szerepet játszanak az időjárási és éghajlati folyamatok alakulásában. Az éghajlatváltozást is alapjaiban befolyásolják, emellett a világgazdaság motorjai is. A világkereskedelem több, mint 90%-át az óceánokon bonyolítják; valamint a part mellett élők – azaz az emberiség több, mint 40%-ának – megélhetését is biztosítják. Kiemelkedő szerepüket felismerve a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok, valamint kutatók ezrei rendszeresen végzik az óceánok állapotának és változásainak monitorozását, modellezve a légkörre gyakorolt hatásukat. Ezek segítségével tengeri és óceáni szolgáltatások széles skáláját hozzák létre, melyek támogatják a partmenti tevékenységeket, valamint az élet védelmét a tengereken. Napjainkban a klímaváltozás egyre inkább érzékelhető hatásai az óceán megfigyelését, a kutatásokat, valamint az ezekre épülő tájékoztatást és szolgáltatásokat mind inkább nélkülözhetetlenné teszik.  (OMSZ)

 Tompa Mihály: A vihar  (részlet)

Setétség fogja be jöttömre az eget,
Viz áradással, hegy omlással fenyeget,
S reng a föld, mintha el-mulnia kellene.
Mi bajod gyáva szív? Miért versz annyira?
Miért ellenem a meddő átok s ima;
Nem vagyok én a rom s kiirtás szelleme!
A kikelet, nyár s tél örök rendben jön el,
Sugárt hint a nap, az anyaföld szűl, növel,
Kutfejéről a gyors folyó alázajog;
Havaznak a felhők, majd esőt ejtenek,
Forró lávát szórnak a tűzhányó hegyek,
  Én is csak tisztemet végzem, mikép azok!

Figyelmedbe ajánlom az  Országos Meterorológiai Szolgálat  honlapját, ahol pl. azt is megtudhatod, mikor lesz és mi is az a sakura, amire a Japán Meteorológiai Hivatal (JMA) külön előrejelzést készít minden évben. 

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/egkep/