Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. március 18., csütörtök

John Updike és a Nyúlcipő

 

John Updike, az amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja, 89 évvel ezelőtt ezen a napon született. Az írónak olyasmi sikerült, ami a modern világirodalomban csak nagyon keveseknek. Az gyakran előfordul, hogy valaki egy regénye sikerén felbuzdulva úgy érzi, maradt még valami az "anyagban" és sietve hozzábiggyeszti a folytatást, majd a folytatás folytatását, ám az efféle szériák színvonala általában meredeken lefelé tart. Az amerikai író "Nyúl könyvei" azonban a szabályt erősítő, ritka kivételek közé tartoznak. Ebben valószínűleg az is szerepet játszhatott, hogy Updike olyan főhőst teremtett, akinek tulajdonságai közel állhatnak a szívéhez, erényeit becsülte, s hibái sem lehettek tőle teljesen idegenek, olyan múltat és környezetet adományozott neki, amelyet maga is alaposan ismert. Így aztán amikor Nyúl (azaz Harry C. Angstrom) életének egy-egy újabb szakaszát elképzelte és megformálta, az olyan vállalkozást ígérhetett, mintha önmaga egyik lehetséges sorsváltozatával vetett volna számot.

A Nyúl-sorozatban első könyvként megjelenő Nyúlcipőt a Time magazin a 100 legjobb regény közé sorolta. A Nyúl-sorozat a világirodalom legnagyobb vállalkozásainak egyike. Fél évszázadon át íródott, öt részből álló regényfolyam, melynek főszereplője a fiatal kosaras sztárból lett amerikai átlagember. A tipikus, amerikai kisvárosi hős életén keresztül Updike Amerika negyven évét dokumentálja végig.

A regény hatalmas siker volt és maradt, Updike két epizódért is elnyerte a Pulitzer-díjat – és az örökkévalóságot.

A Nyúlcipő angol címe "Fuss, nyúl!", közvetlenebbül vonatkozik a főszereplőre: Harry Angstromra. A Pennsylvania államban élő, 26 éves, 190 centi magas, egykoron kitűnő kosárlabdást ugyanis a középiskolában Nyúlnak becézték - és csúfolták. A - külső és lelki kalandokkal egyaránt kínzóan, veszélyesen zsúfolt - történet elején vidáman kosárlabdázik a fiúkkal. Egy óra múlva azonban vége van ennek a könnyed testmozgásnak.

Harry tipikus kiöregedő menő srác, a középiskola népszerű kosarasa volt, imádták a lányok, és nagyjából bárki lehetett volna belőle. Ehelyett húszas évei elején teherbe ejtett egy lányt, akit így muszáj volt feleségül vennie, a karrierje derékba tört és 26 évesen egy konyhai termékeket forgalmazó cég üzletkötője. Kisszerű élete az amerikai álom gyökeres ellentéte, és ezt Harry képtelen feldolgozni, még mindig annak a vagány fazonnak gondolja magát, aki egykoron volt. Egy nap úgy dönt, hogy ő akkor most lelép ebből az életből, és elhagyja második gyermeküket váró feleségét és kétéves kisfiát. Egész éjszaka utazik, ez az első menekülési kísérlete, de ez csak nyitánya a továbbiaknak.

"Az amerikai élet meséjét akartam elmondani a tetralógiával" mondta sorozatáról maga Updike. A két utolsó Nyúl-regény (Nyúlszív, Nyúlfark) magyar fordítója, Gy. Horváth László szerint „Fantasztikus vállalkozás. Ilyet utoljára Balzac próbált véghezvinni a regényfolyamában (Emberi színjáték), egy fél évszázadnyi történetet elmondani a kisember szemén keresztül." origo.hu/kultura

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, máris beleolvashatsz a regénybe:

Nyúlcipő részlet