Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. március 2., kedd

Arany János

 

„Kettős úton halad az emberi élet:
Egyik a gyakorlat, másik az elmélet.”

204 évvel ezelőtt, ezen a napon született Arany János. Életrajzát, műveit tanuljátok irodalom órán. Itt néhány érdekességet olvashattok róla.

- Egészen korán, három-négy éves korában megtanult olvasni - hamuba írt betűk segítségével. Mire iskolába került, tökéletesen olvasott, ez pedig a 19. század elején elképesztő teljesítmény volt.

- Amikor 1836-ban otthagyta az iskolát, nem költő, hanem festő vagy szobrász szeretett volna lenni. Azért a színészkedést is kipróbálta, és zenélni is tudott.

- 1866-ban érdemkereszttel tüntették ki, ám azt a költő nem akarta elfogadni (nem véletlenül, azt korábban Haynau is megkapta). Végül a belügyminiszter egyszerűen postán küldte el a kitüntetést a tiltakozó költőnek, aki állítólag soha nem bontotta fel a csomagot, a csomagolópapírra azonban Kosztolányi Dezső, Faludy György és mások szerint ezt a rövid versikét írta: „Hasfájásban szenvedek, / Kiskeresztet küldenek, / Ha csak egyet tojhatnám, / Száz keresztért nem adnám.” A vers kézirata sajnos nem maradt fenn. A történettel kapcsolatban Nyáry Krisztián írását ajánlom: Szent István napi történet egy lovagkereszt elfogadásáról

- Ha most élne, talán még nagyobb rajongótábora lenne, ugyanis csupa menő dolgot csinált: verset írt, fordított, és még gitározni és zongorázni is tudott. 1870 körül kapott egy gitárt névnapjára a barátaitól, és emlékezetből leírt 150 kedvenc dalt, sőt néhány dalszöveget is írt.

- Majdnem minden nagyobb városban elneveztek Aranyról egy-egy iskolát , de még egy kanadai és egy New York-i magyar iskola is Arany nevét kapta meg.

- 4 évvel ezelőtt, a 200 éves évfordulón, a walesi Montgomery díszpolgárává avatták Arany Jánost. A walesi bárdok költőjének Eric Fairbrother, a balladában megörökített település polgármestere adományozta a posztumusz címet. (eduline.hu)

 A Magyar Elektronikus Könyvtárba, ha ellátogatsz, 5290 találatod lesz Arany Jánossal kapcsolatban. Itt olvashatod a költeményeit, elbeszéléseit, levelezését, még németül vagy angolul is. : Arany János