Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2021. március 22., hétfő

A víz világnapja

 

A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvíz készletek veszélyeztetettségére. (jelesnapok)

Saint-Exupéry gondolatsora minden lényegeset elárul a víz fontosságáról: (sokszinuvidek)

„Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” 

 Miközben a világban ma szinte minden figyelmet a koronavírus-járvány elleni küzdelem köt le, egy-egy világnap fontos emlékeztető lehet mindannyiunk számára, hogy nem szűntek meg azok a globális kihívások sem, amelyek a pandémiához hasonlóan napjainkban is emberek millióinak életét veszélyeztetik. Az ivóvízhiány az egyik olyan globális válság, amely napjainkban már a Föld népességének negyedét érinti.

A 21. század egyik legnagyobb kihívása, hogyan lehet elegendő tiszta vizet biztosítani mindenki számára, és nem csak a lakosságnak. A mindenki közé tartozik a mezőgazdaság, az ipar, az egész élővilág. 

 Szabó Lőrinc: Egy pohár víz (részlet)

Víz, még sohse láttalak;
és lelkem sok szennye-bűne
boldogan megszégyenűlve
érzi, milyen tiszta vagy.
Jég vagy! tűz vagy! gyönyörű!
Tündértestü meztelenség,
voltam én is, és leszek még,

mint te, olyan egyszerű?