Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. december 14., hétfő

Nostradamus

 


... a képzett emberek a jóslatokat a homályosság ellenére is megfogják érteni.”

Az emberi gondolkodás történetében mindig is kiemelt szerepet játszottak azok a teóriák és próféciák, amelyek a civilizáció jövőjével kapcsolatos kérdésekre keresték a választ.

Michel de Nostredame, vagy reneszánsz, latinosított nevén Nostradamus – Ráth-Végh István szavaival élve – az újkori történelem egyik legrejtélyesebb embere. Az 1503. december 24-én a franciaországi Saint Rémy-ben született Nostradamus a családi tradíciókat folytatva, 1529-től orvosként praktizált. A korabeli feljegyzések szerint Nostradamus rendkívül nagy tudású, jól képzett orvos volt. Elsősorban az 1529-es, illetve az 1544-ben kitört pestisjárvány során tanúsított önfeláldozó gyógyító tevékenysége alapozta meg hírnevét.

Általában éjszaka, és a kandalló tüzébe nézve keletkeztek a látomásai. Feljegyzései szerint alkalmanként – mindig éjszaka – „megszűnt körülötte a világ”, és a kandalló tüzébe nézve fura víziók jelentek meg lelki szemei előtt, különleges eseményekről és emberekről.

A látomásait – amelyeket a jövő üzeneteinek vélt – mindig gondosan leírta, és megpróbálta kikövetkeztetni, hogy mit jelenthetnek, illetve mikor és hol fognak megtörténni a jövő furcsa képek formájában megjelenő eseményei.

Nostradamus saloni látomásait „A próféciák” címen először 1555-ben adták ki nyomtatásban, mely után sokan ellenséges szemmel nézték az eretnekségnek bélyegzett jövendőmondó tevékenységét.

Munkásságáról bővebben: Elter Tamás: Lángnyelvek között látta a jövőt Nostradamus című cikkében olvashatsz.


 NOSTRADAMUS: PRÓFÉCIÁK (részlet)

Mindazok, akik olvassák e verseket,

 hozzájuk ne értelem nélkül közelítsenek.

A bolondok s barbárok is értők lehetnek,

de tudni csak az fog, kit szeretnek a szentek.

 

Neked, ki a jövőt megismerni vágyod,

egyet, csak egyet tanácsolhatok:

ne akarj mindent tudni, mert az fájhat,

a bölcsesség sokszor vérengző állat.

 

De ha mégis ezt, ezt akarod,

tárd ki a könyvet, s megkapod.

Olvass, de ne csak a szemeddel –

értő ésszel, kitárt szíveddel.

 

Ha kristály vagy, tiszta szeplőtlen,

megtudhatod talán, mi lesz a jövőben.


A Próféciák tíz Centuriájának összesen ezer négysorosa közül több is beteljesült, míg mások nem. Jelentős részük viszont annyira homályos (esetleg éppen Nostradamus szándéka szerint), hogy lehetetlenség belőlük bármit is kikövetkeztetni. A bevált jóslatok közé sorolható a Népszövetség felbomlásáról szóló (I./47.), az iráni sah elűzését (I./70.), valamint a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadást megjövendölő (II./6.) négysoros. “Nem jött be” viszont az a jóslat, amely szerint Napóleon “a XIX. század elején megszállja Angliát, és hosszú ideig uralkodik majd a szigetországban”.

  “Nostradamus talán az egyik legrejtélyesebb ember, aki valaha élt: előre kell bocsátanom, hogy Nostradamus nem volt csillagjós. Ámbár tudományosan képzett csillagász volt, a számításokat úgyszólván csak keretként használta fel, és kitöltötte hozzájuk kapcsolódó látomásaival.” 

(Ráth-Végh István: A varázsvessző, Rejtélyek és talányok) Forrás:cultura.hu