Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. december 8., kedd

Biblitheca Ambrosiana

 


Milánó világhírű könyvtára az BIBLIOTHECA AMBROSIANA, amelyet 1607-ben Frederico Borromeo bíboros alapított. A könyvtárat Milánó védőszentjéről Szent Ambrusról nevezték el.

A könyvtárnak otthont adó palotát a 17. század elején építették, mely a barokk teremkönyvtárak egyik legjellegzetesebb példája. A gyűjtemény alapját az ún. Pinelli-gyűjtemény és Bobbioból származó kéziratok alkotják.

Az 1609. december 8-án felavatott Ambrosiana Könyvtár volt az egyik legkorábbi könyvtár, amely hozzáférést biztosított mindenki számára, aki tudott írni és olvasni, Európában másodikként lett nyilvános könyvtár.

A szabályzat szerint a könyvtárat egy prefektus vezette, aki mellet tudós kollégium működött. A könyvtár prefektusa volt többek között Ludovico Antonio Muratori és a későbbi XI. Pius pápa is.

Federico bíboros multikulturális jelleget adott a könyvtárnak, gyűjteményei több mint egymillió nyomtatott kötetet számlálnak, közel 40 000 kézirat (köztük a Codex Atlanticus és a legfontosabb olasz, latin, görög, arab, szír, etióp (és még sok más); létező kéziratok egy része, 12 000 rajz (többek között Raphael, Pisanello, Leonardo és más neves mesterek alkotásai); 22 000 metszet; és más egyedi ritkaságok (régi térképek, zenei kéziratok, pergamen és papiruszok).

Kéziratai között megtalálhatóak Homeros Ilias Picta című, kézzel festett fóliánsával, Vergilius kódexe, amely valaha Petrarca birtokában volt.

Gazdag rajzgyűjteményében Leonardo, Bellini, Lotto, Dürer, Raffaelo, Tiziano és Guardi, valamint Caravaggio festményei láthatók. 


Az Ambrosiana ingyenes és nyílt hozzáféréssel rendelkező digitális könyvtárát folyamatosan frissíti az alapító, Federico Borromeo bíboros híres kifejezése, ad publicum commodum et utilitatem (" közjóért és hasznosságért") szellemében. 

                                               Digitális könyvtár

A filozófiával, a keresztény teológiával és más vallásokkal foglalkozó szövegek sajátos gazdagsága, valamint az ókori és modern irodalom széles skálája miatt az Ambrosiana valóságos kincsesláda, amely ma is elbűvöl bennünket.

Ha kedved van, tegyél velem egy virtuális túrát !

 

Virtuális túra