Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. december 1., kedd

Karriertervezés

 

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az őszi mini pályaorientációs programsorozata záró elemeként HOGYAN ÉPÍTHETJÜK A JÖVŐNKET? ONLINE KARRIERTERVEZŐ ELŐADÁST szervez 12. évfolyamos diákok részére 2020. DECEMBER 11-ÉN, 10.00-11.30 ÓRÁIG.

Az esemény elérhetősége: https://www.facebook.com/events/306076360560482/

 


Ma a karriertervezésbe merüljünk kicsit bele!


Mi is az egyéni karrierterv?

  1.  Ismerd meg önmagad!
  2.   Ismerd meg a lehetőségeidet!
  3. Határozd meg a helyes irányt!
  4. Tűzd ki a célt! 

1.     1.  lépés: Önelemzés, belső erőforrások és külső tényezők tisztázása:

-  Ki vagyok én? Mi a fontos számomra? Miben vagyok jó? Mi az, amit szeretek csinálni?

- Melyek a belső erőforrásaim? Tudásom, ismereteim, tapasztalataim (erősségeim, gyengeségeim)

- Külső tényezők: (pl. a család, ahová születettünk, a munkahely-változtatás: új szervezet, új lehetőségek.)

Mi motivál? Lehet a pénz, a kitüntetés, a dicséret, vagy a sikerélmény.

Mi a célkitűzésem? „Intellektuális gyarapodás”, „materiális gyarapodás” (új kocsi, új ház)

2.     2.  lépés – Jövőkép, életcélok megfogalmazása. 

M  Milyen szerepeket szeretnénk betölteni a jövőben? Ehhez: a választási alternatívák figyelembevétele, több tevékenység kipróbálása. Lista írása, amely elősegíti a választást.

3.     3.  lépés: Akcióterv készítése

Az akcióterv arra ad választ, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy ezeket a célokat elérjük. A lista alapján fontossági sorrendet kell megállapítanunk. A lehetőségeink összhangban legyenek az érdeklődésünkkel! Csak abban lehetünk igazán jók, amit szeretünk csinálni. Információkat kell gyűjtenünk az irányvonallal kapcsolatban.

4.     4.  lépés – Megvalósítás.

A   Az  egyik legfontosabb közelebbi cél a mai világban az anyagi háttér, megfelelő életkörülmények megteremtése, amelyhez a számunkra megfelelő munkahely megtalálása elengedhetetlen. A világ körülöttünk gyorsan változik, amelyhez alkalmazkodnunk kell, ehhez szükséges a folyamatos tanulásra való hajlandóságunk. Forrás: karrierterv  


Kérdőívek

A Nemzeti Pályaorientációs Portált ajánlom, ahol kérdőív kitöltésére is van lehetőség a karrierhez való út megtalálásához!