Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. december 17., csütörtök

Karácsonyi ének

 

Karácsony előtt egy kiváló író klasszikus, ünnepi regényét ajánlom. Egy történetet az újrakezdésről, a megbocsátásról, emberi sorsokról és persze a szeretetről.


Charles Dickens karácsonyi ének című regénye 1843-as első megjelenése óta sikeres, rengetegen olvassák. Talán a régi karácsonyok hangulatát idéző, 19. században játszódó története, vagy szép és olvasható nyelvezete miatt. Esetleg misztikus volta, vagy a sok érzelem miatt. A regény elején az Olvasó megismeri a gonoszságot, amelyet Ebenezer Scrooge testesít meg. Számára a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti.

Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti

három további szellem érkezését. Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát. Scrooge urat a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot. Ahogy a szellem megmutatja neki a múlt árnyait, úgy enged fel kicsit a lelke. Mogorva lelkébe belopózik a sajnálat, az aggódás és végül a szeretet érzése. S vajon mikor lehet leginkább megbocsátani, ha nem karácsony idején?

 Remélem kedvet csináltam és máris várod, hogy kattinthass a történet elolvasásához:

 Charles Dickens: Karácsonyi ének

Ha a megfilmesített változatot választanád, azt is megteheted: