Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. november 18., szerda

Zrínyi Miklós


 

Pontosan 400 évvel ezelőtt született Zrínyi Miklós (1620–1664), aki 17. századi Magyar Királyság egyik legnagyobb formátumú főméltósága és politikusa, katonai gondolkodója és hadvezére, költője és írója volt. Az Országgyűlés tavalyi döntése alapján 2020-at Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította.

1664. november 18-án, egy tragikus kimenetelű vadászaton vesztette életét gróf Zrínyi Miklós költő és hadvezér, akit a kursaneci erdő mélyén egy vadkan sebzett halálra. Balesetét kortársai és a későbbi generációk különféle összeesküvés-elméletekkel is magyarázták. Mindenféle legenda kapott szárnyra arról, hogy a bán esetleg Bécs cselszövésének áldozata lett.

A kursaneci erdei vadászaton nem csak egy politikusi és katonai karrier ért véget, hanem egy páratlan írói pályafutás is, mely során Zrínyi tollát előbb a művészet szépsége, majd a haza sorsa iránt érzett aggodalom vezette. A hadvezér lírai műfajokban kezdte meg alkotói munkásságát, számos szerelmes verset írt például múzsája, Draskovich Eusebia számára. 1645-től pedig hároméves munkával papírra vetette Szigeti veszedelem című eposzát, amiben dédapjának, a Szigetvárnál 1566-ban elesett hős Zrínyi Miklósnak állított emléket. A költeményt, melyet példaképül szánt a végvári vitézek számára, később olyan hadászattal és politikával foglalkozó művek követték, mint a Tábori kis tracta, a Vitéz hadnagy, vagy az Az török áfium ellen való orvosság, melyekben Zrínyi az állandó magyar hadsereg felállítása és ezáltal az ország önerőből való felszabadítása mellett tört lándzsát, miközben részletesen kifejtette modernizációs és hadszervezési programját. A Zrínyi Miklós haláláról című cikket a Rubicononline-ról ajánlom: Zrínyi halála

Zrínyit egyrészt magukénak tudják-tudták érezni magyar, horvát vagy akár osztrák birodalmi patrióták, nagyra értékelték magyar és horvát nemzeti romantikusok, magyar revizionisták és meggyőződéses kommunisták, másrészt vizsgálják évtizedek óta magyar, horvát, német és olasz irodalmárok, történészek, hadtudósok, filozófusok és művészettörténészek. A MTA weboldalán Pálffy Géza : Több ország szolgálatában – a politikus, katona és költő-író  Zrínyi Miklós identitásai című cikkében  erre próbál választ keresni Zrínyi lojalitásainak és identitásainak eredve nyomába.

Ma egy virtuális tárlatvezetésre hívlak a szigetvári Zrínyi várba: