Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. november 19., csütörtök

Puerto Rico

 

Ma utazni hívlak egy mesés, napsütötte szigetre, ahol Kolumbusz második útja alkalmával 1493. november 19-én kötött ki, s az általa San Juan Bautista névre keresztelt sziget ekkor Spanyolország fennhatósága alá került. 1898-ban Spanyolország a spanyol–amerikai háború veszteseként kénytelen volt megválni a szigettől. Azóta az Amerikai Egyesült Államok birtoka.

Puerto Rico a Nagy-Antillák szigetvilágának legkeletebbre fekvő tagján található szigetország, 9104 négyzetkilométer területű, kb. 2,8 milliós lakosságú. Fővárosa San Juan.

A hivatalos nyelv a spanyol, de a lakosok többsége tud angolul. Államfője a mindenkori amerikai elnök, de a helyi kormányfő ellenőrzi igazán a sziget ügyeit.

Gazdag történelem és kultúra, kivételes ételek, érintetlen strandok, fenséges hegyek, kikapcsolódás, kaland - mindez egy napsütötte karibi paradicsomba csomagolva. Minden sarkon megtalálható az élet ünnepe, egy élénk kulturális élmény, a léleknek szánt étel és egy magával ragadó ritmus.

Puerto Rico-i származású drámaírók közé tartozik Lin-Manual Miranda, amerikai színész, énekes, rapper, zeneszerző, producer és dramaturg. Szélesebb körű elismerést kapott a Hamilton forgatókönyvének, zenéjének és dalszövegének megírásáért. A darab elnyerte a Dráma Pulitzer-díjat, a legjobb zenei színházi album Grammy-díját és rekord 16 Tony-díjra jelölték, melyből 11-et nyert, köztük a legjobb musicalt, a legjobb eredeti kottát és a legjobb könyvet. A musical Alexander Hamilton amerikai alapító atya történetét meséli el. Két felvonásban részletezi Hamilton életét, valamint azt, hogy különféle történelmi szereplők hogyan befolyásolták az életét, például George Washington és Thomas Jefferson volt elnökök  (Forrás:  https://hu.qaz.wiki/wiki/)

Akár nyelvgyakorlásként, ízelítő a darabból: