Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. november 17., kedd

Csokonai Vitéz Mihály

 
1773-ban ezen a napon született meg Debrecenben Csokonai Vitéz Mihály, a magyar felvilágosodás irodalmának egyik legjelentősebb képviselője.

Legismertebb arcképéről prémes magyar mentébe öltözött, nagy szemű, nyílt tekintetű férfi néz ránk. Aki ezt a képet rézbe metszette, sohasem látta a költőt. A rajz, melynek alapján dolgozott, az is Csokonai halála után, emlékezetből készült. Jogosan kérdezhetjük: milyen volt Csokonai igazi arca?

Az igazi arcot nem a képek és szobrok, hanem a költő versei, levelei és egyéb írásai őrzik. Belőlük megtudhatjuk, hogy a prémes mente bizony hitelbe készült, esetleg nem is a sajátja volt, kölcsönkérte valakitől. Belőlük korának egyik legmodernebb emberével és legnagyobb magyar költőjével ismerkedhetünk meg…

Nehéz, de csodálatos korszakban született. Szegénységben, tudatlanságban élő milliók várták a jobb, emberibb világot. Hitték, hogy eljön, mert minél sötétebb az éjszaka, annál közelebb a hajnal. A legjobbak, a legélesebb szeműek látták már a pirkadatot, a „nyájas égi jelet”, mely „megvilágosítja földünket”, a „megrögzött vak homályt széljeszti”, ahogyan Csokonai Magyar! hajnal hasad! című versében olvashatjuk. 

Életét tovább olvashatod innen: Így élt Csokonai Vitéz Mihály

A MEK segítségével bármely verséhez is hozzáférünk: Csokonai Vitéz Mihály összes költeményei

Ha pedig verselemzésre van szükséged, kattints: Magyar irodalomtörténet

Legismertebb versét (A reményhez) megzenésítve a YouTube-ról ajánlom: