Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. november 25., szerda

Széchényi Ferenc hagyatéka

  „Hálás szivvel emlékeznek meg az ország karai és rendei gróf Széchényi Ferencz, királyi főkamarásmesternek azon bőkezüségéről s a közjólét gyarapitására irányzott igyekezetéről, mely szerint dicséretes emlékezetü őseinek nyomdokait követvén, terjedelmes és válogatott könyvtárát, valamint kiváló gondossággal és költekezéssel gyüjtött ritka pénzérmeit s jeles családok czimereit, ugyszintén földabroszait, képeit és kéziratait a magyar nemzet használatára, teljes joggal, átirta és ezekkel egy fölállitandó nemzeti muzeum alapjait dicséretes buzgósággal lerakta.” 

 - olvashatjuk az 1807. évi 24. törvénycikkben

Széchényi Ferenc gróf, Somogy vármegye főispánja, nagycenki és soproni könyvtárának, valamint magángyűjteményeinek odaadományozásával alapozta meg az Országos Széchényi Könyvtárat és a reformkorban felépülő Nemzeti Múzeumot. Széchényi fia volt a „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István, aki a nemzet javainak gyarapítását illetően édesapja méltó örököse lett. (Rubicononline)


 
Az ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁRBA invitállak, ahol az idén virtuálisan ünnepelik meg a könyvtár születésnapját. A mai napon  érdemes figyelemmel kísérni honlapjukat és közösségi médiaoldalaikat (Facebook, Instagram), mert a nap folyamán számos érdekességgel, játékkal és értékes nyereményekkel is készülnek.

Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára az ország legnagyobb kézirat-gyűjteménye. A Kézirattár közel 650 személyi hagyatékot őriz. A Kézirattárban őrzött dokumentumok száma mintegy 1.500.000. A fennmaradt magyar eredetű középkori kéziratok száma viszonylag csekély, az egykori kötetek történelmünk során nagyrészt elpusztultak. A Kézirattár közel 700 kódexével és 1000 kódex-töredékével az emlékek kiemelkedő gyűjteménye. Magyar vonatkozású anyagából legismertebb a nyelvemlékek és a korvinák csoportja, valamint leghíresebb történeti kútfőink kódexei.

A mintegy 35.000 darabot számláló Levelestár gyűjtemény olyan magánleveleket tartalmaz, amelyek nem kompakt hagyaték részeként kerültek a Széchényi Könyvtárba. Időhatárai a 16. század közepétől a 20. század végéig terjednek.


Földabrosz

A Térképtár gyűjteményhez kapcsolódóan Földabrosz címmel blogot indítottak, amelynek a célja egy olyan térképtörténeti alkotó műhely létrehozása volt, amely a Térképtárral kapcsolatos híreket, eseményeket, a szakmai tevékenység eredményeit ismerteti meg. Természetesen bárki használhatja, akit megragadnak a régi térképek szépségei.

 

Most látogassunk el a MAGYAR NEMZETI MÚZEUMBA!

Gyűjteményei: RÉGÉSZETI TÁR, TÖRTÉNETI TÁR, ÉREMTÁR, TÖRTÉNELMI KÉPCSARNOK, TÖRTÉNETI FÉNYKÉPTÁR és ADATTÁR.

A Magyar Nemzeti Múzeum Éremtára 1802-ben jött létre. Alapját a múzeumalapító, gróf Széchényi Ferenc – főként magyar és erdélyi pénzekből álló – mintegy két és félezer darabos gyűjteménye képezi.

Tegyél velem itt is egy virtuális látogatást!


ÉREMTÁR