Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. november 23., hétfő

A könyv komédiája

 


Ráth-Végh István: A könyv komédiája című műve 1937-ben jelent meg eredetileg. A mű megismertet a művészet és tudomány kincseivel. Mesél a könyvről, amely több évezredes története során hű társa és kísérője volt az embernek. Megismerjük a leghíresebb könyveket, a legszebb kötésűeket, a legnagyobbakat a legkisebbeket. Megtudjuk hogy melyek voltak a leghíresebb sajtóhibák, a leghírhedtebb és legfurcsább témák, melyekről vaskos köteteket írtak.

Az író születése 150. évfordulója kapcsán az ADT adatbázisba invitállak el. Az Arcanum Digitális Tudománytárban múltunk legfontosabb nyomtatott forrásaiban (Újságok, tudományos folyóiratok, lexikonok, könyvek) kutakodhatunk.

Itt találtam rá az Új Szó 1961. 77. számában a Furcsaságok könyvekről és könyvgyűjtőkről című cikkre, amely Ráth-Végh István A könyv komédiája című könyvéből veszi az adatokat.

Mivel most nem tudod kikölcsönözni a kötetet könyvtárunkból, ezért itt próbálom az érdeklődésedet felkelteni, miről is olvashatsz a könyvben.

  • -          Melyik a legrégibb könyv, amelyről eddig tudomásunk van? A párizsi Nemzeti könyvtár egy időszámításunk előtt 3350-ből származó papyrus-tekercset őriz. Egy francia orientalista bukkant rá egy thébai sírban. Felfedezőjéről nevezték el Prisse-papyrusnak. Azt mondják: ez a legrégibb könyv..
  • -          A legkisebb .. . A könyvnyomtatás feltalálása után mikroszkopikus kézírással parányi könyvecskéket alkottak, amelyeket kolibrikönyvek gyűjtőnéven ismerünk. A legelső kolibri-könyv 1490-ben készült.  A legtöbbet emlegetett kis könyv azonban a „modern idők" terméke. Padovában nyomták 1896-ban, és Galilei egyik levelét tartalmazza 208 oldalon. E könyv mérete 16,5 x 11 mm. A „padovai kolibri" sokáig úgy büszkélkedett, mint a világ legkisebb könyve. Ámde az oxfordi könyvtárat 1934-ben egy amerikai író olyan könyvvel lepte meg, amelynek hossza mindössze, 6,3, szélessége pedig 4,5 mm. Vörös marokénbőrbe kötötték s Omar Khayam verseit tartalmazza 34 oldalon. Súlya mindössze 0,64 gramm...
  • -          A könyvek óriásaként (ebben az időben) azokat a könyveket emlegetik, amelyeket összesen 100 példányban „Az angol hősök Pantheonja" címmel 1832-ben nyomtak Londonban. Egy-egy ilyen kötet négy öl hosszú és 2 öl széles. Ha felnyitja az ember, féllábnyi díszes betűkkel az angol hősök neveit és életkorukat látja bennük feljegyezve.  
  • -    A „szerelmesek"  - A könyvnek bódult szerelmesei körül valóságos legendák szövődtek. Richard Brung strassburgi nyelvész pl. nyomorba jutott s kénytelen volt könyvtárát elárvereztetni. Az árverés napján megeredtek a könnyei, s mire az utolsó kalapácsütés elhangzott, halálra sírta magát
  • -           A világ legdrágább könyveként az 1455-ből származó úgynevezett negyvenkét-soros Gutemberg-bibliát tartják nyilván. Pergamenre nyomott példányáért egy gyűjtő 1926-ban 350 000 dollárt adott. A könyv-kincs a washingtoni kongresszusi könyvtár tulajdona.
                                                                Lapozz bele a Digitális Világkönyvtárban!....