Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. november 27., péntek

Kutatók Éjszakája

 

Minden év szeptember utolsó péntekén van a Kutatók Éjszakája. Idén a rendezvényt kezdeményező és részben finanszírozó Európai Bizottság döntése nyomán egész Európában november 27-én és 28-án online rendezik meg a programokat. A rendezvényen minden tudományterület képviselteti magát érdekes programokkal: lesznek előadások, workshopok, beszélgetések, kiállítások, tárlatvezetések, kísérletek, laborlátogatások, bemutatók, versenyek, filmek, kreatív foglalkozások és még sok minden más.

Erre a rendezvényre invitállak ma, kiemelve néhány progamot. 


Itt már be is léphetsz: Kutatók Éjszakája


A 21. SZÁZADI EURÓPAI DIÁK

Az interaktív előadás célja, hogy feltárja mit jelent diáknak lenni a 21. századi Európában, és informatív módon tájékoztassa a résztvevő diákokat arról, hogy milyen speciális programokban és képzésekben vehetnek részt az európai diákok akár középiskolás szinten. Az előadás tartalma magában foglalja az Erasmus+ program, az Európai Nyelvek Napja és által kínált különféle lehetőségek megismerését, valamint ezekhez kötődő játékos interaktív feladatok kipróbálását.

 

A VILÁG GÉPI LÁTÁSA ÉS ÉRTELMEZÉSE

A mesterséges intelligencia egyik leglátványosabban fejlődő területe a gépek látása. Az előadás röviden bemutatja ezen folyamatok hátterének néhány kulcskérdését, de megérhetjük azt is, hogy miként használható az elemi matematika a képek feldolgozása és értelmezése során.

 

3D NYOMTATÁS


Egy videóval engednek be a Pannon Fejlesztési Alapítványnál folyó gyártási folyamatokba. Most egy egyszerű példán keresztül szemléltetik a 3D nyomtatást megelőző tervezési folyamatot és programozást, majd a gyártást.

 


EZERSZÍNŰ ÓKOR: ÓKORI KIRAKÓ (PUZZLE)

Az ókor egy-egy híres emlékének képét rakhatják ki játékos kedvű érdeklődők online kirakók segítségével. Az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék programja. puzzle


ILLATOK ÉS ÍZEK FELFEDEZÉSE

Milyen közös pontjai vannak a fűszereknek, a csokoládéknak és a borhibáknak? Mindegyiket érzékszervi laboratóriumokban tesztelik. DIY érzékszervi teszteket készítenek össze, melyet a résztvevők otthonaikban kipróbálhatnak. A DIY kísérletek végrehajtása és eredményei a Szent István Egyetem Budai Campusának honlapján lesz megtalálható.

 Remélem felkeltettem az érdeklődésedet és már kattintasz is további programokért.