Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. november 26., csütörtök

Maestro

 “Filmnek és zenéjének összhangban kell lennie egymással, de azt gondolom, hogy egy filmzene nem tud megváltani egy mozit, egy közepes minőségű alkotást önmagában egy jó muzsika sem tud megmenteni.”(cultura.hu)

Így vélekedik Ennio Morricone, az évszázad zeneszerzője, Olaszország büszkesége, a 20. század legemlékezetesebb filmzenéinek alkotója. A Maestro, akit egyszerűen csak így hívtak a szakmában, több mint 500 filmhez írt zenét, közöttük spagettiwesternekhez, thrillerhez, horrorhoz, háborús történethez és romantikus drámához is. Egyik leghíresebb filmzenéjét az 1968-as Leone-rendezéshez, a Volt egyszer egy vadnyugathoz készítette, de a Sorstalanság zenéje is a nevéhez fűződik. Remekművei ma is visszacsengenek fülünkben. Zenéinek többsége túlnőtt a filmeken, önálló életre kelt, sláger- és lemezlisták élére került. Munkásságát 2007-ben életmű Oscar-díjjal honorálták. 


Most egy nemrég megjelent könyvet ajánlok, amely a karácsonyfa alatt szép ajándék lehet.

Ennio Morricone életéről Király Levente készített kötetet A Maestro címmel.

A könyv érdekes történeteken keresztül mutatja be azt a kisfiút, akit az iskolában csodagyerekként tartottak számon, miután hatévesen már zenét szerzett. Ennio - aki valójában orvos szeretett volna lenni - sokszor éjszakai bárokban trombitált, hogy eltartsa szegénysorban tengődő családját. A háború alatt ugyanis gyakran előfordult, hogy nem volt mit enniük. A kezdetekben Dan Savio és Leo Nichols álnéven dolgozó zeneszerző úgy vélte, zenéi egy titokzatos, földöntúli világból jönnek. A könyv ennek a világnak a nyomába ered, hogy megismertesse az évszázad zeneszerzőjének titkait és az olvasó megfejtse azt is, hogy a magyarokat rendkívüli módon szerető világhírű olasz komponista miért nyilatkozta azt, hogy: "A szívem Budapesté!"



A könyvet Jean-Paul Belmondo francia filmszínész így ajánlja: 

„Hatalmas elismerés Király Leventének, aki ezzel a könyvvel emléket állít Ennio Morriconénak, aki egy igazi Mester volt, és akivel hatalmas öröm volt együtt dolgozni. Nagy zeneszerző volt, aki a tehetségével több filmemet gazdagította. Igazán megilleti őt a tisztelet, hogy a nagyközönség jobban megismerhesse.”  (index.hu)

Mivel is zárhatnám ezt a bejegyzést, mint a leghíresebb zenével . (Youtube)