Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. november 20., péntek

Edwin Hubble és a róla elnevezett távcső

 

Tegnap egy távoli, napsütötte szigetre látogattunk el, ma egy virtuális űrutazásra hívlak. Ma van ugyanis 131 éve, hogy megszületett Edwin Hubble amerikai csillagász. aki felfedezte, hogy a galaxisok nem a Tejútrendszer részei. Az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. Számos, addig mindössze „ködként" kezelt fényforrásról igazolta, hogy valójában galaxis. Rengeteg galaxis távolságát és tőlünk mért sebességét mérte meg, az adatok alapján megállapította, hogy a galaxisok minél távolabb vannak, annál nagyobb sebességgel távolodnak tőlünk. Ez a végül róla elnevezett törvény volt az Univerzum tágulásának első megfigyelési bizonyítéka, amely a mai legelfogadottabb Ősrobbanás-elmélet egyik alapjául szolgál. Hubble a modern idők egyik vezető csillagásza volt, róla nevezték el a Hubble űrtávcsövet. De nem csak kiváló csillagász, hanem első osztályú kosaras is volt; 1907-ben tagja volt a University of Chicago első bajnokcsapatának.

Szemezgessünk az űrtávcsőről szóló érdekességek közül:

  • -         A Hubble végigfotózta az összes jelentősebb naprendszerbeli égitestet, a Vénuszt és a Holdat is, mindössze a Nap és a Merkúr maradt ki.
  • -        Filmekben is felbukkan: a 2013-as Gravitáció című film elején a főszereplők az űrtávcső STS-157 jelű szervizmissziója során szenvednek balesetet. De megemlítik pl. 1991-es Csupasz Pisztoly 2 és 1/2-ben is.
  • -      Az űrtávcső már túl van a 150 000. Föld körüli keringésén. Ez több, mint 6,5 milliárd km megtételét jelenti.
  • -       A működéséhez szükséges energiát az egyenként 7,5 méter hosszú napelemtáblái révén nyeri, amelyek összesen 2800 W-ot termelnek.

Habár a HST kamerájának képét nem lehet valós időben nézni, de ezen a linken nyomon követhető, hogy épp milyen objektumot vizsgál az űrtávcső.  

További érdekességeket az alábbi cikkben olvashatsz még: 30 érdekesség a 30 éves Hubble-űrtávcsőről

Végül egy idézet Edwin Hubble-től:  (Forrás: https://quotepark.com/hu/szerzok/edwin-hubble/)

„Nem tudjuk, miért születünk a világra, de megpróbálhatjuk kideríteni, hogy milyen világ ez - legalábbis fizikai vonatkozásaiban.”