Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2014. február 25., kedd

Ismered a paleolit étrendet?

Tegnap iskolánkban egy érdekes előadáson, majd kóstolón vettem részt, mely a paleolit táplálkozásról szólt. Egy volt tanítványunk ismertetett meg bennünket egy újfajta étrenddel.
L. Voegtlin egy 1975-ben megjelent könyvében fejtette ki elméletének alapjait. Az elképzelés lényege egyszerű: az ember genetikailag az őskőkorszak (paleolitikum, 2,4 millió évtől 10 ezer évig) étrendjéhez alkalmazkodott. A feltételezés szerint a DNS-ünk nem bírta követni a gyors civilizációs változásokat, ezért a mezőgazdaság által előállított új típusú táplálékok idegenek a szervezetünk számára. E táplálkozás hívei szerint a helytelen táplálkozás okozza a modern kor népbetegségeit: a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a rosszindulatú daganatokat, az allergiát, stb.
Együnk hát paleolit kaját: húst hússal, mézet, gyümölcsöt és zöldséget, de kerüljük a gyilkos tejet és a keményítőtartalmú ételeket (gabonafélék, krumpli)?

Kicsit keresgéltem a neten, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatójának cikkét ajánlom:
.Ételeinkről


És könyvtárunkból az egészség témakörben a következő köteteket:
• Buda Béla : Lelki egészség a modern társadalomban. In: [szerk. S. Nagy Katalin] ; [írta Kapitány Ágnes et al.]: A viselkedéskultúráról . - [Bp.] : Kossuth, 1984 .
• Egészséged testben, lélekben : [fel szerk. Monspart Éva , szerk. Csonka Mária] . - [Budapest] : NEI, 1990.
• Hacker, Gerhard W. : Az egészség új dimenziója : átfogó védekezés az egészségkárosító környezeti befolyások ellen : tanácsok tudományos és spirituális szemszögből . - Budapest : Almandin, [2009] .
• Lim, Jes T. Y. : Feng shui és az egészség . - [Budapest] : Lunarimpex, 2000 .
• Oberbeil, Klaus (1935-)* : Vitaminnal frissen, fürgén, egészségesen : az új csodafegyverek . - Budapest : Mérték K., 2006