Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2014. február 24., hétfő

8000 éves árpa - egy kis régészet

A TUDOMÁNY EGYPERCES hírlevelében olvastam, hogy
több mint nyolcezer éves gabonatárolóra és benne több kiló árpára bukkantak lengyel régészek a híres török neolitikus lelőhelyen, Catalhöyükben.

Az Anatólia déli részén lévő Catalhöyük az egyik legősibb település, már a neolitikum idején, i.e. 7200 és 6000 között folyamatosan lakott volt. A legjobb állapotban fennmaradt neolitikus lelőhely, amelyet 2012-ben felvettek az UNESCO világörökség listájára.
A régészek két már feltárt tárolóból majdnem öt kilogramm árpát gyűjtöttek össze. Ilyen jó állapotban megőrződött gabona igen ritka a világon. A szobában találtak egy másfajta gabonát is. Archeobotanikai elemzéséből kiderült, hogy egy már kihalt búzafaj, amely nagyon népszerű volt a Közel-Keleten és Európában a neolitikum idején. A szoba, ahol az ősi gabonára és tárolóira bukkantak, egy nagyobb épület része, amelyet 8200 évvel ezelőtt laktak.

A Törökország középső részén lévő Anatóliai-fennsíkon fekvő Catalhöyükben az első ásatásokat az 1960-as években kezdték meg James Mellaart brit régész vezetésével. Csak jóval később, 1993-ban folytatódtak a feltárások, a nemzetközi régészcsoportot Ian Hodder, a Stanford Egyetem professzora vezette. A lengyel régészek 2011-ben csatlakoztak hozzájuk.

Ha érdekel a régészet, egy kis bibliográfia: Disselhoff, Hans Dietrich* : Varázskövek az inkák földjén : régészeti kutatóutak Peruban . - Budapest : Gondolat, 1972. - Kis bibliai atlasz : A Biblia történelme, földrajza és régészete : szerk. Luciano Pacomio és Pietro Vanetti . - [Bp.] : Kairosz, 1991. - Magyar régészet az ezredfordulón . - Budapest : NKÖM : Teleki L. Alapítvány, 2003. - A régészet világatlasza : a múlt titkai : [összeáll. Paul G. Bahn] . - [Budapest] : Kossuth, cop. 2007.