Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2014. február 19., szerda

Reneszánsz művek titkai

Az IPM februári számában az Ember és társadalom című rovatban olvashatunk egy cikket Az igazi da Vinci-kód címmel. Dan Brown bestseller regényeiben Robert Langdon szimbólumkutató rejtélyes jeleket talál a legnagyobb reneszánsz mesterművekben.
Ha érdekel, hogy milyen valós titkokat rejtenek Az utolsó vacsora, az Athéni iskola vagy a Sixtus-kápolna freskói, ajánlom elolvasásra a cikket. Választ kaphatsz arra, hogy melyik festményen találunk himnusz kottát, vagy kit rejt Szent Bertalan képe, aki a lenyúzott bőrét tartja a kezében.

A folyóirat is megtalálható könyvtárunkban, illetve a témában ajánlom még:

Karátson Gábor: Így élt Leonardo da Vinci . - Budapest : Móra Kiadó, 1978
Biedermann, Hans: Szimbólumlexikon . - [Budapest] : Corvina, 1996
Fontana, David: A szimbólumok titkos világa : jelképek, jelképrendszerek és jelentéseik . - [Budapest] : Tericum, cop. 1995 .