Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2014. február 5., szerda

Eső?


Ónos eső holnap is? Azt hittem, megúsztuk. És holnapra ismét ilyen időt mondanak. Bár lehet volt, aki örült neki, hiszen csak a Fő térre kellett kimennie és száguldozhatott korcsolyával a lábán.

Ha érdekel a téma, szakirodalmat is ajánlok:
Geresdi István* : Csapadék kialakulása a légkörben . - Pécs : JPTE TTK, 1997.


De az esőről más könyv jutott az eszembe:


A műben egy csodálatos, elsüllyedt világ tárul elénk vízre épült városaival, barbár-szép ősi hitregével, véres emberáldozatok oltáron hamvadó szívével, rejtélyes-groteszk, titokzatos arcú szobraival, mestermívű aranytárgyaival és kincsével, tömérdek kincsével – s ez ellen az azték Mexikó ellen indul el a spanyol kisnemes Cortés maroknyi hadával, dzsungeleken, csatákon, véren, lefojtott és kivillámló szerelmeken át, hogy a legkatolikusabb spanyol király országait, a maga aranyát és hírét gyarapítsa egy teljesen ismeretlen földrészen. Az emberiség egyik legnagyobb kalandja ez, amelyben egy gyönyörű kultúrán teljesedik be a történelem, s a harcok, vereségek, a végső véres összecsapás után ott ül Tlaloc, Mexikó esőistene az elpusztult csodaváros, Tenochtitlián kapuján és a trópusi eső sűrű hullásával siratja országát és népét. Ehhez a tragikus de az emberi sorsokban mégis feloldódó összeütközéshez visz el bennünket Passuth László nagy sikerű, lebilincselő regénye:

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, máris innen olvashatod:
Esőisten siratja Mexikót

S ha tetszett, nálunk is kölcsönözhető az alábbi:
Passuth László 1900-1979))* : Találkoztam Esőistennel . - Budapest : Szépirod. Kiadó, 1972.