Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2014. február 6., csütörtök

Téli olimpia

A 2014. évi téli olimpiai játékokat , hivatalos nevén a XXII. téli olimpiai játékokat 2014. február 7. és február 23. között rendezik meg az oroszországi Szocsiban. Itt fogják rendezni 2014-től a Formula–1-es orosz nagydíjat is. Oroszország még soha nem rendezett téli olimpiát, csak nyári olimpiát rendezte 1980-ban (az akkori Szovjetunióban) Moszkva.
Az olimpián 15 sportágban összesen 98 versenyszámot rendeznek. Ezek:
Alpesisí, Biatlon, Bob, Curling, Északi összetett, Gyorskorcsolya, Hódeszka, Jégkorong, Műkorcsolya, Rövidpályás gyorskorcsolya, Síakrobatika, Sífutás, Síugrás, Szánkó, Szkeleton.

A témához a következő köteteket ajánlom:
Magyarok az olimpiai játékokon, 1896-2000 : [főszerk. Aján Tamás] ; [fel. szerk. Szekeres István] ; [szerzők Hencsei Pál et al.] ; a Magyar Olimpiai Bizottság...kiadványa . - [Bp.] : IQ Press, 2000.
Farkas Balázs* : Vasi olimpikonok . - Szombathely : Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület Martius Hirdetői és Kiadói Bt., 2001.
Magyar sportenciklopédia : [főszerk. Lévai György] ; [szerkbiz. Arday Andor et al.] . - Bp. : Kossuth, [2002].
Umminger, Walter* : A sport krónikája . - [Budapest] : Officina Nova, [1992].

Illetve a legfrisebb egy cikk a National Geographic-ban:
Putyin olimpiája. In.: National Geographic 2014. 2. sz. p. 44-60.



"Köszi anyu! Mert megtanítottad, hogy soha ne adjam fel!"
Ezt a videót és mottót azért választottam ide, hiszen ez nem csak a sportra vonatkozik, hanem a tanulásra, az életre is!