Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. április 6., hétfő

Tóték

Ma az egyik kötelező irodalom körül bolyongunk.
Örkény István drámáját olvasni a blog linkje segítségével már régóta lehet. De hol is kereshetünk még a műre, illetve szerzőjére? Elektronikus könyvtárba indulunk.


A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998 tavaszán jött létre. Küldetése a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével.
A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg.
Örkény Istvánt a Digitális Irodalmi Akadémia 2014. szeptember 18-i ülésén választották a testület posztumusz tagjává.
A DIA oldalán megismerhetjük életrajzát, nemcsak olvashatjuk, de kereshetünk is digitalizált műveiben: Örkény István

A múltkor a Weöres Színház előadására invitáltalak. Most Örkény kapcsán a Szegedi Nemzeti Színház előadását ajánlom. Április 1-től 2 hétig megtekinthető feldolgozásukban a Tóték című tragigroteszk 2018. október 17-i előadásának felvétele.