Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. április 20., hétfő

Pontiac



1769-ben ezen a napon halt meg Pontiac indián törzsfőnök, az USA-ban megye, tó, város és autómárka névadója.


Életét számtalan romantikus regény örökíti meg. Pontiac (1720-1769 április 20.) Az egyik legtöbbet emlegetett indián törzsfőnök. A fehér betolakodók elleni küzdelemben vereséget soha nem szenvedett. Felkelése révén legendássá vált az indiánok és az európai telepesek között, két amerikai állam is várost nevezett el tiszteletére, de Pontiac nevét kapta a General Motors járműgyártó cég egyik népszerűbb autómárkája is.



Az indiánok ellehetetlenítését folytató brit tevékenységet, amely egyre kedvezőtlenebb árakat biztosított számukra a bőrök és prémek eladásakor és megvonta a lőfegyverek tartására vonatkozó engedélyt, ami nem csak a kereskedelem, de az alapvető élelmiszer megszerzésének is alapvető kelléke volt, Pontiac 1763-ra elégelte meg, és felkelést hirdetett az ottawa falvakban, mely hamarosan átterjedt Nagy-tavak vidékére is. Részletesebben egy RUBICON ONLINE-on elérhető cikkben:


A TÖRZSFŐNÖKÖK című kanadai dokumentumfilm sorozat 3. része is A Pontiac-lázadásról szól.
A hatrészes sorozat a dokumentumfilm és dráma keveréke, amely életre kelti az észak-amerikai bennszülöttek, az Első Népek és vezetőik hatalmát, szellemét és titkait: Ülő Bika, Pontiac, Joseph Brant, Fekete Sólyom és Karámépítő története nem más, mint Kanada és az észak-amerikai kontinens története. A filmben megismerjük az egyszerre machiavellista és nemesszívű, egyszerre kegyetlen és naív, brilliáns és bátor vezetők életét.


Lehet-e köze a biológiai fegyvereknek Pontiachoz?
Amerikában 3 évszázadnyi háborúság során az európai telepesek kiszorították az indián őslakókat. Eközben tapasztalták, hogy az indiánok különösen fogékonyak a betegségekre. Néhány esetben a fertőzés szándékos terjesztésének gyanúját dokumentumok is alátámasztják. A Pontiac által vezetett felkelés során, 1763-ban delavárok ostromolták a Fort Pitt erődítményt. Az erőd főkönyvében a brit parancsnok gondosan könyvelte azon pokrócok pótlásának költségeit, melyeket a ”kórházi betegektől vittünk el azért, hogy az indiánokra terjesszük a himlőt”. A pokrócokat a törzsfőnököknek küldték ajándékba.  ( https://hu.wikipedia.org)



És végül egy regényt is ajánlok. Ha majd nem csak virtuálisan jutsz el könyvtárba, vagy esetleg otthon ott lapul a könyvespolcon?
ROBERTS KENNETH: ÉSZAKNYUGATI ÁTJÁRÓ című könyvéből kiderül, hogy Pontiac Nemcsak bölcs és széles látókörű ember volt, de varázsa alatt tudta tartani a függetlenségükre kényesen őrködő kisebb törzsfőnököket is. Képes volt arra, hogy összefogja az ellenséges nemzeteket. Eddig még egyetlen indián vezérnek sem volt annyi esze és tudása, hogy kitervezzen egy olyan hadjáratot, aminőt Pontiac szervezett 1763- ban, amikor két hét leforgása alatt elfoglalt az angoloktól egy egész sor erődöt:
Az izgalmas történelmi kalandregény a 18. század közepén, nagyobbrészt Amerikában játszódik. Az új világrész ekkor még teljes egészében gyarmat. Északi részén franciák és angolok harcolnak egymással, ugyanakkor - hol az egyik, hol a másik törzzsel szövetkezve - az indiánok visszaszorításáért is háborúznak. A Két főhős: Langdon Town, a hányatott életű, tehetséges fiatal festő Rogers őrnagy, az amerikai hőskorból való különös kalandor. Az angol Rogers csapata hihetetlen megpróbáltatások között katonai expedíciót vezet az úttalan, mocsaras, zuhatagos folyókkal teli Kanadában az indiánok ellen. A történetben kalandok és nehézségek, harc és menekülés váltogatják egymást. A cselekmény a második részben kiszélesedik: Langdon festő karrierjét, szerelmének, házasságának történetét, a szélhámos és a kiváló katona kétarcúságával rajzolt Rogers további sorsát, a Csendes-óceánhoz vezető folyami út - az Északnyugati átjáró - felfedezését tárja fel. A színhelyek Londontól az amerikai indián falvakig terjednek