Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. április 8., szerda

Húsvét

A tavaszi szünet előtt egy utazásra hívlak. A húsvétot ünnepeljük néhány nap múlva, így a Húsvét-szigetre esett a választásom.

A Húsvét-sziget a Csendes-óceán délkeleti részén, Óceánia területén található (rapanui nyelven Rapa Nui), főleg a rajta fennmaradt mintegy 900 monumentális kőszobor (moai) révén híres. A lenyűgöző sziget néprajzilag Polinézia része, jogilag Chile tartománya 1888 óta. Nevét Jakob Roggeveen holland tengerészkapitánytól kapta, aki 1722-ben húsvét vasárnapján fedezte fel.

A vulkanikus kőzetből kivájt, legendás szobrokat a 12. és a 16. század között készítették a polinéziai őslakosok. A kutatók úgy vélik, az ősök képmásai lehettek. Minden alkalommal, mikor a törzs egy fontos tagja meghalt, egy újabb szobrot emeltek a sziget lakói. A 887 monolit mind a parton, vagy a parthoz közel áll, a szigetet őrizve. A legnagyobb, „Paro” nevű fej tíz méternél is magasabb, és nyolcvan tonnát nyom. Részletesebben:

És egy újabb weblap ajánló sem maradhat el. A hatalmas kőfejek elhelyezkedésének rejtélyét vajon hogyan fejtették meg a kutatók?


A tavaszi szünetre pedigJuhász Gyula: Húsvétra című versével köszönök el  és kívánok kellemes ünnepeket!