Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. április 3., péntek

Helytörténet



Ma Nagy Marcellnek, iskolánk 11/A osztályos, automatikai technikusnak tanuló diákjának gratulálok, aki a Magyar Hadtudományi Társaság A Hadtudomány Ifjú Tudósa pályázatán első helyezést ért el. Az én katonai példaképem témájú dolgozatában Hollán Ernő életét és tevékenységét dolgozta fel. A Vas Népében, illetve elektronikusan a vaol.hu oldalán olvashatunk róla:



Hollán Ernő városunk, Szombathely szülötte, akadémikus, hadmérnök, az MTA hadtudományi Bizottságának első elnöke, mind írásaival, mind közéleti tevékenységével sokat tett a magyar hadtudomány fejlődéséért. Az 1848-49-es szabadságharc idején a stratégiai fontosságú Pétervárad erődítési igazgatója volt. Erődítési munkálatainak köszönhetően a vár egészen a szabadságharc bukásáig kitartott. A bukás után visszatért városunkba, ahol rendőri felügyelet mellett a civil mérnökként tevékenykedett. 1867-től három évig a közlekedési minisztérium államtitkáraként az ország vasúthálózatának fejlesztésével foglalkozott. (https://cultura.hu/aktualis/hollan-erno-tortenete/)
Mikszáth Kálmán Cikkek és karcolatok című művében megismerhetjük államtitkárrá kinevezésének a történetét:

Amennyiben a jelenlegi és történeti Vas megye történelmére, társadalmára, földrajzára, gazdaságára, kultúrájára és személyiségeire vonatkozó cikkeket, tanulmányokat keresünk, nagy segítség számunkra a Berzsenyi Dániel Könyvtár HELYISMERETI ADATBÁZIS-a: