Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. április 17., péntek

Holokauszt


2001 óta minden évben április 16-án tartjuk a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
A NEMZETI ÜNNEPEK ÉS EMLÉKNAPOK Facebook-oldalán és YouTube csatornáján tegnaptól az emléknaphoz kötődően elérhető  többek között: Németh Linda és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészeinek összefoglalója az emléknapról és a múzeumról; Mezei Mónika tanárnő rendkívüli történelemórája a magyar holokauszt emlékezetéről, vagy Klacsman Borbála történész beszélgetése Fahidi Éva írónővel, színésznővel, holokauszt-túlélővel. 
Április 16 és 23. között közzétételük alapján megtekinthető a SAUL FIA
Április 16 és 30 között pedig a Jób lázadása, valamint a SORSTALANSÁG.

A holokauszt szellemi veszteségeinek egyike RADNÓTI MIKLÓS. A harmincas évek végének, negyvenes évek elejének egyre nyomasztóbb, antiszemita légkörében is megpróbálta megőrizni méltóságát, továbbra is írt. Nem volt hajlandó elfogadni a bélyeget. "Zsidóságomat sohase tagadtam meg, írta 1942-ben. Magyar költő vagyok,...s nem érdekel..., hogy mi a véleménye erről a mindenkori miniszterelnöknek...Ezek kitagadhatnak, befogadhatnak, az én 'nemzetem' nem kiabál le a könyvespolcról, hogy mars büdös zsidó, hazám tájai kinyílnak előttem, a bokor nem tép rajtam külön nagyobbat mint máson, a fa nem ágaskodik lábujjhegyre, hogy ne érjem el a gyümölcsét. Ha ilyesmit tapasztalnék - megölném magam, mert másként, mint élek, élni nem tudok, s mást hinni és másképp gondolkodni sem." http://www.holokausztmagyarorszagon.hu
Radnóti Miklóst a bori munkatáborból hajtották nyugat felé, majd a Győr melletti Abda község határában 21 társával együtt kivégezték. 1946-os exhumálásakor találták meg a zsebében noteszét utolsó verseivel, melyek előrevetítették végzetét: „Tarkólövés. – Így végzed hát te is…” (Negyedik razglednica). Lapozgassunk a BORI NOTESZ  teljes facsimiléjében, ahol minden oldal alatt olvashatjuk a versnek a modern kiadásban szereplő szövegét.