Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. április 22., szerda

Föld napja


Pontosan 50 éve ünnepeljük e napon a Föld napját. Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, először 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Húsz évvel később Denis Hayes és barátai látva már akkor az ökológiai válság jeleit: a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Országunk az elsők között csatlakozott, a felhívásra a környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt.
Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal is a természet!


A Viasat Nature természetcsatorna számos alkalommal igyekezett már felhívni a figyelmet környezetünk védelmére, idén pedig a tudatos fogyasztás mellett kampányol.
A körülöttünk lévő természeti jelenségek Földre gyakorolt hatását április 22-én és 29-én 19:55-től a 24 óra a Földön című kétrészes dokumentumsorozat is erősíti, de David Attenborough-filmmel is találkozhatunk ebben az időszakban. A mindenki számára hasznosítható zöld tippek a UPC Direct weboldalán, sőt FB oldalán e műsorokhoz játék is kapcsolódik április 22. és 24. között.


A Jeles napok weblapon is megtaláljuk a Föld napja ünnepét, hiszen az oldal a kalendárium, a világi és egyházi ünnepek, a történelmi és egyéb évfordulók témakörében készült, virtuális szöveggyűjtemény és multimédia összeállítás.
Márai Sándor: Füveskönyv (részlet): Arról, hogy az ember része a világnak
„Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenök. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: „Én más vagyok, mint a tenger.” Vagy a szikra: „Rajtam nem fog a tűz.” De az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak, éppen olyan romlandó anyag, mint a tej vagy a medve húsa, mint minden, ami egy pillanatra megjelenik a világ nagy piacán, s aztán, a következő pillanatban, a szemét- vagy a pöcegödörbe kerül. Az ember, testi mivoltában, nem is magas rangú eleme a világnak; inkább csak szánalmasan pusztulásra ítélt anyagok összessége. A kő, a fém is tovább él, mint az ember.”