Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2012. október 26., péntek

Halloween a könyvtárban



Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. 

A legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás. az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

  


Ma  a könyvtárban mi is halloweeneztünk. 10 F-es és 11 B-s fiúkkal töklámpásokat készítettünk, a gyerekek megismerkedtek angolul a Halloween történetével, majd tesztet töltöttek ki bemutatva, jól emlékeznek-e az olvasottakra.
 
Mi is az a Halloween?





A kifaragott tökök

Készülnek a töklámpások