Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2012. október 24., szerda

Események - Grimm-Tag

Október 1.


10, 11, 12/A-s német nyelvet tanulóinkkkal emlékeztünk a Grimm mesék első kiadásának 200. évfordulójára. A diákok egy-egy Grimm mese meghallgatása után illusztrációt készítettek a történethez.


Sok könyvről szokás elmondani, hogy a Biblia után a legtöbb példányban kelt el. Jacob és Wilhelm Grimm mesegyűjteményéről is ezt tartják: az eredeti és átdolgozott Grimm-meséket egymilliárdnál is több példányban adták ki, ötvennél is több nyelven és húszezer kiadásban! Németből lefordították bengáli, tadzsik és szuahéli nyelvre is, de jelentőségük abban áll, hogy kincseivé lettek az egyetemes kultúrának. 1812. december 20-án jelent meg a Gyermek- és házimesék (Kinder- und Hausmärchen) első kiadás első kötete, melyet az UNESCO felvett a világörökségi listájára is.