Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2020. március 25., szerda

Megbízható szak- és szépirodalom lelőhely

SZAKTÁRS, azaz a Szakkiadók Társulásának platformján olyan kiadók szakkönyvei elérhetők, mint a L'Harmattan, a Balassi és az Osiris, irodalomtól színháztudományon át mindenféle témában. A feltett szövegek mindenki számára szabadon kereshetők.

Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis portál egy közös felületen gyűjti össze a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit, közöttük régi és a legfrissebb kiadványokat is.
A periodikumok (Arcanum Digitális Tudománytár), a legfontosabb lexikonok és alapművek (Arcanum Kézikönyvtár), a közgyűjtemények anyagai és publikációi (Hungaricana) mellett a friss szakirodalom és a teljes kiadói portfoliók segítik a gyors, komplex és kényelmes munkavégzést, tanulást, forrásokhoz való hozzáférést.




"Ipsa scientia potestas est"
"A tudás maga a hatalom." 

Ez az Osiris Kiadó jelszava.
A kiadó legfontosabb sorozatai: 
az Osiris klasszikusok: a magyar (pl. Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, Berzsenyi Dániel, Csokonai Vitéz Mihály, József Attila, Petőfi Sándor, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Vörösmarty Mihály stb.) és a világirodalom (pl.Csehov, Moliere, Szophoklész stb.) nagyjai jelennek meg. 
Az Osiris könyvtárban a humán és társadalomtudomány (antropológia, filmelmélet, filozófia, irodalomelmélet, jogtudomány, néprajz, nyelvészet, pedagógia, pszichológia, szociológia, történelem, teológia) klasszikus munkáit olvashatjuk. Ugyanezen tudományágak alapvető tankönyvei az Osiris tankönyvek sorozatban jelennek meg.

A  https://www.szaktars.hu/osiris/ oldalról teljes szöveggel olvashatjuk pl. az alábbi könyveket:
Bertényi Iván (szerk.): Magyar történeti szöveggyűjtemény 1000-1526
Runciman, Steven: A keresztes hadjáratok története
Bertényi Iván: Magyar címertan 
Vagy, ha a vírus szó alapján indítunk keresést, a szépirodalmon belül egy regényre lelünk: Burroughs, William: A vörös éjszaka városaiban a B 23-as vírust ismerhetjük meg. A regényben felvázolt őrült, apokaliptikus látomás még ma is aktuális.