Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2014. március 20., csütörtök

Ki is Maugli?

Mindenki szereti a mesét. Hétvégére egy olyan történetet ajánlok, ami már gyerekkorunkban belophatta magát a szívünkbe. A regényt megfilmesítették, musical készült belőle, a színházak is nagy sikerrel tűzik műsorukra. Holnaptól a Weöres Sándor Színház repertoárjában is szerepel.

Hogyan is kezdődik?
A bozótban megreccsennek a bokrok, és Farkas apó ugrásra készen, szinte a levegőben torpan meg, mert az orra előtt, egy alacsony ágba kapaszkodva meztelen kisgyerek áll. Soha ilyen pici, gödrös húsú embervakarcs nem került még éjnek idején farkas barlangjába. Maugli, a csupasz emberkölyök, bárhogy került is oda, ott marad, életét megváltotta a Szabad Nép Csapatának gyűlésén Bagira, a Fekete Párduc, egy frissen ejtett fiatal bikával és Balú, az öreg medve, a Vadon Törvényének mestere pedig jó szavával. Mauglit Farkas anyó neveli fel saját négy kölykével együtt, s az emberkölyök éppúgy érti a fű zizzenését, a baglyok huhogását, mint minden más élőlény a vadonban.

Ha nem emlékszel a folytatásra, innen elolvashatod:
Kipling, Rudyard: A dzsungel könyve

És egy részlet a musical változatból: Beindul a pofonofon