Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2014. október 7., kedd

The President

Nagyon ritka, amikor egy fát elneveznek, pláne ha a megtisztelő "The President" nevet kapja. Miért is különleges ez a fa? Először is egyedülállóan öreg. 3200 éves. Már akkor is itt volt, amikor mi még nem, de még az őseink sem. Elképesztő, közel 10 méter széles, több mint 800 méter magas és körülbelül 2 billió tűlevél van az ágain, sőt évente 1 köbméterrel lesz nagyobb, ezáltal még a leggyorsabban növekvő fa cím büszke tulajdonosa is.
Eddig nem sikerült lefotózni ezt az egyedülálló természeti jelenséget, mert olyan helyen van, de a modern technika végre lehetővé tette. A National Geographic a Californiai Nemzeti Parkkal közösen elképesztő projectbe kezdett. 32 napig tartott, de a lehető legtöbb szögből és magasságból fotókat készítettek. Sokat a levegőből, sokat alpinista felszerelésekkel megtámogatva és lógva. Végül 126 képet illesztettek össze, hogy teljes pompájában láthassuk ezt a döbbenetes természeti csodát. Ez a fa mindent kiállt az évezredek alatt, reméljük még további évezredekig itt lesz. Ó ha tudna beszélni....

Könyvtárunkból ajánlom:
Ø  Fák : kertben, parkban és a szabad természetben :  . - Bp. : M. Kvklub, 2001.
Ø  Kremer, Bruno P.* : Fák : őshonos és betelepített fafajok Európában . - Budapest : M. Kvklub, 1995.
Ø  Értékőrző Magyarország : Nemzeti parkok, világörökség : főszerk. Tardy János, szerk. Dosztányi Imre . - Bp. : Természetbúvár Alapítvány K., 2000.
Ø  Magyarország nemzeti parkjai I. [elektronikus dok.] :  . - Veszprém : Veszprog Kft., 1999 . - 1 CD-ROM

Ø  A világörökség : az emberiség legféltettebb kulturális és természeti értékei : [... vál. és összeáll. Nagy Éva, Buris László, Domina István] ; [a fordításokat kész. Agócs Károly et al.] . - [Budapest] : Gulliver, 1999 .