Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2014. október 7., kedd

A Túlélés fája - szattai hársfa

Ma is egy fára hívom fel a figyelmet, nyolcad annyi idős, mint a tegnap említett, de a miénk és szavazhatunk is most rá. Ugyanis ötödször szervezte meg az Ökotárs az Év Fája versenyt, mely szeptember 10 és október 31 között zajlik. A vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.
Szatta Község Önkormányzata a „Túlélés fáját” nevezte be az Ökotárs pályázatára, e fa bekerült a döntős fák közé, a szavazáson jelenleg a  3. helyen áll, Nyugat-Dunántúlon az egyetlen versenyben lévő fa.
A története: Az 1580-as években a törökök az Őrség területére értek, 1588-ban lerombolták, felégették Zathát ( Szattát). A településen élő életerős férfiak egy része katonáskodott, a többiek pedig elmenekültek, elbujdostak.
A törökdúlás alatt a faluban elfogott embereket – elsősorban asszonyokat, öregeket, gyerekeket – nyársba húzták, a mai napig fellelhető a Nyárs völgyének nevezett hely. A legenda szerint a törökök haragja elől egy, a gyermekével együtt menekülő asszony letört egy hársfa ágat és a földbe szúrta az utókor számára. A kis ágacska megtelt élettel, növekedett és élete ma már több évszázadra tekint vissza. A Millennium évében átadott települési címerben is méltó helyet foglal el a fa. Középen áll, egyenesen, büszkén, méltóságteljesen az „öreg hölgy”. Az önkormányzat 2001-ben a törökdúlás áldozatainak emlékére kopjafát állított a hársfa elé és a Túlélés Fájának nevezte el. Szatta település a Szombathelyről a franciaországi Tours felé vezető Szent Márton út egyik állomása. A zarándokút az öreg hársfa mellett halad el, a sokat látott fa az elfáradt gyalogosnak pihenőhelyet és nyugodt körülményeket biztosít az elmélkedéshez és az emlékezéshez. Az elmúlt években a múlt találkozott a jelennel, nem csak szimbólum lett a településen a fa: gyerekcsoportok, családok kedves kiránduló helye, valamint a falu ott tartja majálisait.
Az öreg hársfából árad a nyugalom és a megbékélés. Hatalmas koronájának virágzata a településen élőket ellátja a hideg téli napokon gyógyító hársfavirágteával.
Fa elhelyezkedése: Szatta, Ingice utca, a településtől DK-i irányban a Szent Márton út mentén
Faj: Hársfa
Kora: 400 év
Magassága: 22 méter
Törzskerület: 440 cm
Szavazni még lehet az alábbi linken:  Az év fája