Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2013. február 14., csütörtök

Ma van Valentin-nap

Szent Valentin napja, Valentin-nap – a szerelem, a gondoskodás, a gyengédség, a féltés, az igazságosság ünnepe.

Egy legenda szerint Valentin i. sz. 269-ben vagy 270-ben római pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint ezért bebörtönözték. A  börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a beteg lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: "A Te Valentinod".
A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban. A középkorban ő volt Anglia és Franciaország területén az egyik legnépszerűbb szent. Valentint ma vértanúként tiszteli a katolikus egyház, hisz azért vesztette életét, mert nem tagadta meg az elibe járulóktól a házasság szentségét.  Halála napján, február 14-én – amelyet egyben mennyei születésnapjának tartanak – az ő emlékére cserélnek szívet hívők és hitetlenek. Igaz, csak papírszívet, de örök jelkép az is. S nemcsak a szerelmeseknek jár ki, hanem a jó barátoknak is. Mindenkinek, aki felé szeretettel fordulunk.

Nyelvgyakorlásként - a legenda angolul:

Legend has it that Valentine was a priest who served during third century Rome. There was anEmperor at that time by the name of Claudius II. Emperor Claudius II decided that single men made better soldiers than those that were married. With this thought in mind he outlawed marriage for young men, in hopes of building a stronger military base. Supposedly, Valentine decided this decree just wasn't fair and chose to marry young couples secretly. When Emperor Claudius II found out about Valentine's actions he had him put to death.
Another legend has it that Valentine was an imprisoned man who fell in love with his jailer's daughter. Before he was put to death he sent the first 'valentine' himself when he wrote her a letter and signed it 'Your Valentine', words still used on cards today.


És az elmaradhatalan könyvajánló:
Varró Dániel : Szívdesszert : kis 21. századi temegén . -Budapest : Magvető, 2007 .

Varró Dániel  verseskötete a szerelem külső és belső helyszíneit veszi számba, mint egy kis szerelmi enciklopédia. A kapualjakat és mozikat, strandokat és libegőket, reggeleket és estéket, féltékenységet, boldogságot. A költőtől megszokott könnyed, játékos hangba ezúttal egy kis keserűség is keveredik. Rímjátékokban azonban most sincs hiány, és a témát változatos költői formákban járja körül a kötet, az elégiától a makámáig, a szonettkoszorútól az SMS-versig. Pl.:
 „hogy mondjam el milyen nagyon szeretlek én ha bakker
nem áll rendelkezésre több csak 160 karakter”