Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2015. november 18., szerda

A banán csak gyümölcs?

Ősszel a hűvös reggelek és hideg éjszakák kedveznek a betegségek kialakulásának. Ilyenkor több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek.
A banán 75 százaléka víz, de bővelkedik élelmi rostokban, C-vitaminban, káliumban, mangánban, valamint B6-vitaminban. Egyetlen banán elfogyasztásától is sokkal vidámabbak leszünk, hiszen ugyanaz a vegyület található benne, mint a legismertebb antidepresszánsokban.További jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy két banán elegendő energiával lát el egy kimerítő edzéshez, de a másnaposság kikúrálásában is nagy segítség lehet.
Amit viszont csak most olvastam én is,  ha túl sokat eszünk belőle, abból akár probléma is lehet, hiszen ez a gyümölcs radioaktív izotópokat is tartalmaz, így 50 banántól éppen annyi sugárterhelést kap a szervezetünk, mint egy fogászati röntgentől. A színe eredetileg zöld, illetve pirosas volt, és nem volt édes. A sárga banán egy mutáns változat, amelyet 1836-ban fedeztek fel. (Forrás: nana.hu)


Még egy érdekesség:
Egy kütyü segítségével, amely minden hétköznapi tárgyból képes érintőpanelt varázsolni, a banán akár telefonná is változhat.
A kulcstartó méretű, akár fülbevalóként is viselhető, színes apróság egyik vége a számítógép USB-portjába csatlakozik, a másik pedig ahhoz a dologhoz, amelyet perifériaként szeretnénk használni.Ez lehet egy banán, ami onnantól kezdve egy érintésünkre képes válaszolni a Skype-hívásokra. Ha érdekel, kattints: A banán, mint telefon?


Könyvtárunkból pedig az alábbi könyvet ajánlom most csak a vitaminokról:
Oberbeil, Klaus : Vitaminnal frissen, fürgén, egészségesen : az új csodafegyverek . - Budapest : Mérték K., 2006 cop. 1997