Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2012. március 30., péntek

Húsvét előtt - Könyvajánló

„Mindig messze keresik valahol az Istent, a nagy dolgokban, mintegy távcsővel és nagyítóval, a csillagok, felhők és végtelenségek között. De én már tudom, hogy biztosabban megtalálom Őt az egészen kis dolgokban, a véletlenekben, a jelentéktelenségben, azokban a pillanatokban, mikor csodálkozva pillantunk fel, valamit értünk, amit az elébb, az élet sivatagjai és szakadékai között vándorolva, nem értettünk. Ez a pillanat, mikor egyszerű és világos lesz valami, ami az elébb homályos és érthetetlen volt, ez a pillanat, mikor fölénk hajol Isten.”
Márai Sándor: A négy évszak


Nemsokára itt a húsvét. Ha az ünnepről szeretnétek olvasni vagy díszeket készíteni, figyelmetekbe ajánlom könyvtárunk könyveit:

Karácsony, húsvét, pünkösd : nagy ünnepeink a hazai és közép-európai hagyományvilágból :  1. Kötet  IN: Bálint Sándor : Ünnepi kalendárium. Szeged : Mandala, 1998.

Massenkeil, Angelika : Húsvéti dekorációk . Bp. : Cser K., 2001.


Ugyan a tavaszi szünet nagyon rövid lesz, de olvasásra mindig jut idő. Most egy nagyon rövid regényre hívom fel a figyelmet:

Anna Gavalda: 35 kiló remény. Bp.: Magvető, 2009. 79 oldal

Anna Gavalda kisregénye egy estés olvasmány, magával ragadja az embert: rövid mondatokban „beszél”, hűen visszaadva egy 13 éves kamasz fiú mentalitását, gondolatait a világról és környezetéről.
A regény ezekkel a mondatokkal kezdődik: „Utálok suliba járni. Az égadta világon semmit nem utálok így.” A mai világban, mikor szinte minden iskolai osztályban vannak tanulási zavarokkal küzdő, tanulásban akadályozott gyerekek, akiket elnyel az iskolarendszer, akik nem tudnak beilleszkedni a hagyományos oktatás kereteibe, különösen aktuális Anna Gavalda könyve.
Gregoire Dubosc, a főhős sem tud magolni, a könyvek fölött görnyedve tanulni, talán kicsit nehezebb is a felfogása, mint a többieknek, gyakorlatiasabb, mint társai, találmányai vannak, szeret bütykölgetni mindenfélét nagyapja sufnijában. Gregoire sok kudarc és megalázó élmény után egy neki való iskolában megtalálja a számítását, és önmagába vetett bizalma is helyreáll.