Meghívó

"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: a könyv sokkal jobb volt".

Paulo Coelho


2011. november 23., szerda

Tíz kicsi néger

Könyvhódítós csapatunk sikerrel vette a verseny eddigi akadályait:
tablót,

könyvillusztrációt készített Agatha Christie legismertebb regényéhez. Az utolsó előtti feladat pedig érzelmek keresése a műben.
A választott irodalmi alkotás a Tíz kicsi néger egy krimi, ami  irodalmi megítélése szerint olyan élményt ad, amely közelebb áll a rejtvényfejtéshez (gondolkodóképességünket mozgásra készteti - szellemi torna). A detektívregény lehet művészi érték hordozója is (a realista ember- és társadalomábrázolás útján). Ennek a műfajnak a varázsa az érdekességben rejlik: kielégíti az olvasó érzelmi és értelmi igényeit (a belső feszültség eszközeivel az érzelmi igényt, a megoldhatatlannak látszó rejtély problémájával pedig az értelmi igényt).  A krimi játék is egyben: az olvasó a rejtélyt a detektívvel együtt bogozhatja ki. Erkölcsi hatása is van: a detektív az igazság cselekvő ügynöke.